Dit zijn de 5 Health Trends van 2019

Dit zijn de 5 Health Trends van 2019 

‘Lifestyle is the Medicine of the Future’ – zei Thomas Edison al. En 2018 was hét jaar van leefstijlgeneeskunde, waarbij alles in het teken stond van gezond leven en waarin vooral ook voeding en bewegen ineens meer dan noodzakelijk werd. Onze experts van Holland Health Clinic verwachten dat de trend van de regie nemen over je eigen gezondheid keihard doorzet in 2019. Lees hier de 5 health trends van 2019:

1)Know your numbers : Sinds de ontwikkeling van de geneeskunde ligt de kennis over het lichaam met name bij de arts. Net als dat (letterlijk) alle uitslagen bij haar in de praktijk liggen. In de medische wereld van de toekomst, is de kennis van jouw lichaam niet meer alleen een zaak van de dokter en heb je zelf jouw uitslagen op een app waar alleen jij toegang tot hebt. Door zelf deze parameters te kennen en deze te combineren met de kennis van de arts, krijg je zelf de regie. En kennis is macht, want door regelmatig deze cijfers te checken kan je makkelijker de regie over je eigen gezondheid voeren. Uiteraard moet je deze data wel delen met de artsen als het nodig is.
De verplichte 10 die je minimaal moet weten zijn:

  1. Cholesterol
  2. BMI /Taille omvang
  3. Cortisol
  4. Vitamine D en B12
  5. Visceraal vet
  6. Bloeddruk
  7. HbA1c
  8. Slaap
  9. Aantal stappen per dag
  10. Aantal intensieve sportmomenten

2. Wandelen

Elke dag minstens een half uurtje lopen, daar kan geen pil tegenop. Wandelen is goed voor alles. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen, alles gaat er op vooruit door simpel te wandelen. En niet te vergeten: je humeur wordt er beter van. Waarom is juist wandelen zo gezond en hoe gezond is het precies? De Amerikaanse arts Mike Evans verzamelde al het onderzoek naar deze vragen en maakte er een aansprekend filmpje van dat je kunt vinden op YouTube (ga naar www.youtube.com en zoek op ‘Dr. Mike Evans’ en ’23 and ½ hours’). Zijn conclusie: dagelijks wandelen levert een drastische verbetering van de gezondheid op alle vlakken op.

3. Vitamine D: eerst meten dan suppleren

We weten inmiddels allemaal dat vitamine D goed voor je is. Iedere dag voldoende zonlicht zorgt dat je zelf voldoende vitamine D aanmaakt. Maar dat is in de winter lastig, zo niet onmogelijk met onze kantoor leefstijl. Daarom is suppletie als de ‘r’ in de maand zit voor sommigen noodzakelijk. Heel veel mensen suppleren echter zonder dat ze weten of het wel goed wordt opgenomen door het lichaam. En wat hun vitamine D level überhaupt is: is suppletie wel nodig? Daarom is het handig om -als je de zon al even niet gezien hebt- je vitamine D level te laten bepalen en vervolgens te kijken of dat wat je suppleert, goed wordt opgenomen. Dat kan je uiteindelijk heel veel geld schelen en onnodige inname voorkomen.

4. Je Microbioom voeden

De techniek om het microbioom te onderzoeken is booming. De laatste paar jaar is het microbioom – de bacterie bevolking in je darmen – een enorm populair onderwerp van onderzoek geworden. De bacteriën in je darmen: zijn het ziekteverwekkers, boosdoeners of juist waardevolle vrienden? En wat doen al die miljoenen bacteriën nu eigenlijk écht in je darmen? De relatie tussen je darmen en je zenuwstelsel wordt steeds duidelijker. ‘It’s just a gut feeling’ zegt het al…;) Inmiddels weten we dat hoe meer verschillende bacteriën er in onze darmen wonen, hoe beter dat is voor onze gezondheid. Die variëteit kan van mens tot mens verschillen. Zo hebben antibiotica, roken en veel suiker eten een negatief effect op je microbioom. Hoe je je microbioom wel positief kunt beïnvloeden, daar zal de komende jaren veel meer duidelijk over worden.

5. Eerst sporten dan ontbijten

Sporten op een lege maag: voor de een onvoorstelbaar, voor de ander een uitkomst. Want als je wil afvallen kan dit enorm helpen. Als je namelijk voor het ontbijt al beweegt, verbrand je meer vet dan wanneer je na het ontbijt gaat sporten. Dat blijkt uit een onderzoek van Glasgow University. In dit onderzoek bleek de groep proefpersonen die al voor het ontbijt sporten 33 procent meer vet te verbruiken dan de groep die na het ontbijt gingen sporten. Zonder ontbijt moet je lichaam het opgeslagen vet als brandstof aanspreken, simpelweg omdat er geen suikers/koolhydraten in de maag aanwezig zijn. Volgens de onderzoeker dr. Gill heb je voldoende reserves om anderhalf tot twee uur te kunnen bewegen zonder van tevoren te eten. Als je liever wel ontbijt voor het sporten, is dat ook geen ramp. Het verschil in vetverbranding was het grootst tussen de proefpersonen die helemaal niet bewogen en de proefpersonen die dat wel deden. Geen zin in ‘s ochtends sporten? Ga dan elke dag extra wandelen. Volgens Gill val je ongeveer een pond af als je tien dagen lang elke dag een uur stevig wandelt.

NB: De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het British Journal of Nutrition.