De 3 grootste oorzaken van buikpijn bij vrouwen

De 3 grootste oorzaken van buikpijn bij vrouwen 

 

Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Of het nu een steek in de onderbuik is, een opgeblazen gevoel of een kramp; je hebt als vrouw vast en zeker weleens te maken met buikpijn. In veel gevallen helpt een warme kruik ertegenaan goed en/of lucht het openritsen van je broek enorm op. Andere vrouwen biedt alleen een foetushouding op de bank comfort. Uiteraard voorzien van een grote bak ijs en een dramatische romcom. Benieuwd wat buikpijn is, waar het zit en hoe je ervan af komt? Lees dit artikel dan zeker verder.

 

Disclaimer: gebruik dit artikel puur ter info en raadpleeg bij een diagnose van jouw persoonlijke buikpijn altijd de huisarts of een expert.

 

Vaak wordt pijn in de onderbuik veroorzaakt door obstipatie of menstruatie. Deze pijn kan goed in toom worden gehouden met een paracetamol of met medicatie die het opgeblazen gevoel tegengaat. Soms is er helaas iets anders aan de hand, het is dan moeilijk om de exacte locatie van de buik én de oorzaak ervan te traceren. In het middelste deel van ons lichaam zitten namelijk aardig wat organen; de baarmoeder, blaas, darmen en de appendix. Daarom hebben we de drie grootste oorzaken van buikpijn hieronder opgesomd.

 

Buikpijn door darmaandoening

Volgens cijfers van de Nederlands Huisartsen Genootschap kampt 5 tot 10 procent van de Nederlanders met een Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS). Deze aandoening komt tweemaal zo vaak voor bij vrouwen dan mannen. De klachten uiten zich vaak in kramp, pijn in de maag, constipatie of diarree en/of een opgeblazen gevoel. Het is niet altijd het geval dat deze klachten te herleiden zijn naar PDS. In sommige gevallen is de oorzaak heftiger en kunnen de klachten ontstaan door een ontsteking aan het maag-darmkanaal. De pijn is traceerbaar aan de linkerkant van de buik; in het gebied tussen navel en vagina in. Het volgen van een bepaald dieet kan de klachten wegnemen, doe dit altijd in overleg met de huisarts, een diëtist of een expert op dit gebied. Zo kan het zijn dat je een glutenintolerantie hebt, maar controleer eerst of dit ook écht zo is.

 

Buikpijn door voortplantingsorganen

Alle vrouwen menstrueren en daar hoort nu eenmaal menstruatiepijn bij. Toch is het goed om de pijn in de gaten te houden, aangezien afwijkende pijn rondom de menstruatieperiode ook een medische oorzaak kan hebben. Voorbeelden hiervan zijn dysmenorroe; een pijn die wordt veroorzaakt door een baarmoederaandoening. Bloed tijdens de seks, gewichtsverlies, obstipatie, aanhoudende diarree, misselijkheid, tussentijds bloeden; deze klachten duiden erop dat er meer aan de hand kan zijn. Ervaar je pijn tijdens de penetratie? Neemt je vaginale afscheiding de laatste tijd toe? En voel je regelmatig een stekende pijn in de eierstokken? Dit zijn zeker redenen om naar de dokter te gaan. In de hierboven beschreven symptomen is het verstand om een SOA-test te doen en te controleren of je niet zwanger bent. Als zwangerschap is uitgesloten kan er een uit- of inwendig onderzoek worden afgenomen door de huisarts of een expert. Levert dit geen resultaten op? Dan is de volgende stap het maken van een echo.

 

Buikpijn door de blaas 

Een blaasontsteking is in veel gevallen onschuldig. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen aangezien onze urinebuis korter is en dichter bij de anus zit waardoor bacteriën zich makkelijker kunnen verspreiden. De klachten uiten zich vaak in een brandend gevoel en de constante aandrang om te plassen. De mees voorkomende oorzaak van een blaasontsteking is seksueel contact. Heb je last van je blaas? Dan is het verstandig om allereerst je vochtinname te verhogen, omdat bacteriën zo sneller het lichaam verlaten. Paracetamol kan de eerste 24 uur ook veel pijn verlichten. Haalt dit allemaal niet zoveel uit, dan kun je beter langs de dokter gaan. Deze zal een urinetest afnemen; bij een blaasontsteking wordt dan vervolgens antibiotica voorgeschreven. Wacht niet te lang met actie ondernemen bij een beginnende blaasontsteking! Een blaasontsteking waar geen aandacht aan besteed wordt, kan resulteren in een nierbekkenontsteking.

 

Soms kunnen huisarts en/of specialist echter geen oorzaak vinden of helpt bepaalde therapie onvoldoende de klachten te verminderen. Of heb je behoefte om lichaam en geest zelf te ondersteunen en wil je weten hoe je dat het beste kunt doen. Integrale zorg gebaseerd op voeding en leefstijlaanpassingen, stressmanagement ondersteunt door metingen (biometrie, labonderzoek, gevalideerde vragenlijsten, tracking) via de whole body approach kan dan vaak verlichting geven. Bij Holland Health Clinic kijken onze artsen naar de oorzaak van de klacht met deze holistische kijk en vanuit deze visie benaderen we het probleem vanuit verschillende hoeken. Benieuwd geworden boek dan hierjouw gratis plan van aanpak consult met de arts.