Driekwart kindervoeding ongezond


Driekwart kindervoeding ongezond

 Article written by: Marjolein van Randwijk, diëtiste Holland Health Clinic

Uit een recent onderzoek van Unicef kwam naar voren dat driekwart van het eten en drinken, dat bedoeld is voor kinderen niet past in een gezond voedingspatroon. 2000 producten werden onder de loep genomen. 75 procent van deze producten bevatten te veel suiker, zout en verzadigde vetten. Zorgwekkend. Want jong geleerd is oud gedaan. Wanneer je als kind went aan te zoet en te zout, neig je daar ook vaak naar toe wanneer je ouder bent. Wat waren de onderzoeksresultaten en hoe kan je als ouder verstandig omgaan met al die verleidingen?

Eerste keer grootschalig onderzoek

Het is de eerste keer dat een grootschalig onderzoek in Nederland naar kinderproducten is opgesteld. Babypapjes, ontbijtgranen, tussendoortjes en kindertoetjes zijn bekeken. Hierbij is nagegaan in hoeverre de producten passen binnen de richtlijnen voor gezonde voeding van het Voedingscentrum. In sommige categorieën, zoals de ontbijtgranen zijn de kindervarianten zelfs minder gezond dan die van volwassenen. Op de toetjesafdeling bleek geen enkel product binnen de schijf van vijf te vallen.

Maatregelen

De supermarkten puilen dus uit van kinderproducten die te veel vet, zout en suiker bevatten.
Waarom hebben we eigenlijk 2000 producten speciaal voor kinderen? Dit is een gigantisch aanbod. Vaak zijn deze niet alleen ongezond maar door de vele toevoegingen beïnvloeden deze producten ook de smaakpupillen waardoor ‘producten die dicht bij de natuur staan’ zoals noten, groenten etc. niet meer kunnen waarderen. Moeten er stevigere maatregelen komen? Dat is lastig maar noodzakelijk. De markt heeft veel financiële belangen die gezondheid niet boven belang plaatsen. De overheid zou hier net zoals in het Verenigd Koninkrijk harder moeten optreden. Gezonde voeding zou een duidelijkere plek in het onderwijs moeten krijgen, er zou strenger moeten worden opgetreden tegen misleidende reclame en gezonde producten zouden lager belast moeten worden.

Lange termijneffecten

Huisarts en voorzitter van de vereniging Arts en Leefstijl, Iris de Vries, wijst op de gevolgen voor de lange termijn van overgewicht op kinderleeftijd. “Bij deze kinderen staat het stofwisselingssysteem eigenlijk al onder hoge druk.” De Vries legt het als volgt uit: “De alvleesklier maakt het hormoon insuline aan, dat ervoor zorgt dat de suikers in de spieren komen. Maar kinderen met overgewicht zijn zelfs al insuline resistent. Dat betekent dat de spieren dat hormoon eigenlijk niet meer goed kunnen signaleren. Als reactie gaat de alvleesklier ongelooflijk hard werken om zoveel hormoon te maken dat de spieren daar nog wél naar luisteren. Als de alvleesklier dat jarenlang achter elkaar doet, dan heb je veel meer kans om allerlei chronische aandoeningen te ontwikkelen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten.’’

Wat kan je als ouder doen?

Als ouder ben je natuurlijk vaak degene die de boodschappen doet voor de kids. Natuurlijk is het leuk om je kinderen af en toe te verwennen met wat lekkers maar zorg ervoor dat ze leren waar hun voeding vandaan komt en dat ze niet constant verleid worden met kinderproducten wanneer ze mee boodschappen gaan doen.

Een aantal tips bij het boodschappen doen:

  • Maak van tevoren een boodschappenlijstje en houd je daaraan.
  • Probeer zonder kinderen naar de supermarkt te gaan want de kinderproducten liggen vaak op kinder-ooghoogte. Neem de kinderen liever mee naar de buurtmarkt waar ze leren wat verse groenten, fruit en ambachtelijke producten zijn. Jong geleerd is oud gedaan!
  • Vermijd de gangpaden met snoep en snacks en negeer aanbiedingen hiervan
  • Laat je niet misleiden door kreten als ‘suikervrij’, ‘vetarm’, ‘light’, of ‘bron van vezels’ Fabrikanten mogen dit onder voorwaarden op bepaalde producten zetten maar dit zegt niet over de gezondheid van producten, integendeel! Soms gebruiken ze deze claims om juist ongezonde ingrediënten te verbloemen.
  • Probeer zoveel mogelijk producten te kopen met drie of minder ingrediënten te kopen, liefst producten die zo natuurlijk mogelijk zijn.
  • Met name frisdrank is een grote boosdoener. Probeer dit enkel met speciale gelegenheden te geven. Bijvoorbeeld in het weekend of met speciale gelegenheden zoals een verjaardag.
  • Laat je kind ook eens een boodschappenlijstje maken en dit volgen zodat ze leren hoe en op welke manier ze het beste boodschappen kunnen doen. Help ze ook met het samenstellen hiervan en leg uit waarom je kiest voor bepaalde producten en niet alleen voor dingen die lekker uitzien.