Eet jij puur of ultrabewerkt?

Eet jij puur of ultrabewerkt?

 Article written by: Steven van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

Ultrabewerkt voedsel brengt aardig wat risico’s met zich mee. Toch liggen de supermarkten nog steeds vol met verpakte snacks, industrieel gemaakte koekjes en kant-en-klare maaltijden. Het is nou eenmaal makkelijk, snel en lekker, maar ook gevaarlijk en ongezond! De consumptie van ultrabewerkt voedsel hangt namelijk samen met depressie, kanker, metabool syndroom en een verhoogd risico op obesitas. Hoe gevaarlijk bewerkte voedingsmiddelen daadwerkelijk zijn, werd deze maand nog duidelijker met de publicatie van een grote overzichtsstudie. Een team van Australische onderzoekers besloot de gevolgen van ultrabewerkt voedsel te achterhalen. In totaal leggen hun 43 studies de problematische gevolgen van industrievoedsel open en bloot. De belangrijkste uitkomsten zullen wij met je bespreken.

 

Wat is ultrabewerkt voedsel nou eigenlijk?

Erg eenvoudig geschetst is ultrabewerkt voedsel, voedsel dat je overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen. Dit voedsel bevat vijf of meer gecombineerde voedingsstoffen, waarbij de ingrediënten hiervan amper meer in hun oorspronkelijke vorm zijn terug te vinden. Kleurstoffen, smaakstoffen zoals suiker, houdbaarheidsstoffen en bindmiddelen zijn niet weg te denken uit ultrabewerkte voedingsmiddelen. Verschillende soorten frisdrank, de meeste snacks, diepvriespizza’s, mueslirepen en koeken zijn hier goede voorbeelden van.

 

Obesitas

In verschillende landen werden in totaal 890.000 onderzoeksdeelnemers vergeleken die veel en weinig ultrabewerkt voedsel aten. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat, door de inname van veel ultrabewerkte voedingsmiddelen, de kans op obesitas met 51% stijgt. Daarnaast stijgt ook de kans op kortademigheid, depressies, metabool syndroom en verschillende vormen van kanker.

 

Insulineresistentie

De onderzoeksresultaten geven ook aan dat bewerkt voedsel het insuline metabolisme kan beïnvloeden. Dit is erg gevaarlijk, aangezien insulineresistentie een belangrijke rol speelt in chronische niet-besmettelijke ziektes, zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes type II. Het feit dat Covid-19 een groter gevaar is voor mensen met overgewicht kan vanuit de belangrijke rol van insulineresistentie worden verklaard.

 

Hoe herken en vermijd je bewerkt voedsel?

Van een pak cruesli, instant-noedels of een potje pesto is wel duidelijk dat deze ultrabewerkt zijn. Producten als brood, olijfolie en yoghurt zijn natuurlijk ook enigszins bewerkt. Dus waar ligt de grens tussen ultrabewerkt en een beetje bewerkt? Om die reden hebben wetenschappers een duidelijke indeling gemaakt, de zogenaamde NOVA-classificatie. Deze classificatie deelt voedingsmiddelen in met betrekking op vier categorieën.

  1.     De minimaal bewerkte producten zoals: melk, (diepvries)groenten, fruit, vlees, vis, eieren, volkoren graanproducten en yoghurt.
  2.     Licht bewerkte producten (gebruik bij het koken), zoals: specerijen, suiker, zout, olijfolie en boter.
  3.     Licht bewerkte producten zoals: brood, vleeswaren, kaas en ingeblikte vis.
  4.     Ultrabewerkte producten zoals: frisdranken, voorverpakte snacks, diepvriesmaaltijden en vissticks. 

 Ultrabewerkte voedingsmiddelen herken je eenvoudig: lees het etiket. Zie je vervolgens een hele lange lijst met ingewikkelde ingrediënten? Dan is het zover, je hebt er eentje te pakken! Raar maar waar: staat je voedingsmiddel op de middelste rij van het schap in de supermarkt, dan is de kans op een ultrabewerkt product vaak ook groter. Drukke en uitgebreide afbeeldingen op het etiket? Dat is ook een simpele marketingtruc om de consument zoveel mogelijk ultrabewerkte voedingsmiddelen te laten kopen. Maar jij bent slim genoeg om ultrabewerkte voedingsmiddelen voortaan te herkennen, jou nemen ze niet meer in de maling!

 

Eetpatroon verbeteren?

Heb jij een gezond eetpatroon of eet je toch niet iets te veel ultrabewerkte voedingsmiddelen? Welke gezonde snacks gebruik jij? Ben jij benieuwd of jouw eetpatroon past bij je levensstijl? Samen kunnen we ernaar kijken waar we jouw eetpatroon nog kunnen verbeteren. Benieuwd geworden? Klik hier voor het maken van een afspraak.