Veel gestelde vragen

Over de Health Check

Wat is een Health Check en wat levert dit op?
Een Health Check is een methode om inzicht te krijgen in je huidige gezondheidsstatus en op welke gebieden leefstijlverbetering mogelijke gezondheidswinst kunnen geven. De combinatie van metingen op het gebied van voeding, beweging, de psyche, motivatie en bloedwaarden geven een duidelijk beeld van hoe je lichaam nu functioneert en wat je dagelijks doet. Inzicht in leefstijl is nodig om te weten of daar gezondheidswinst te behalen is op langere termijn. Helaas niet alle, maar wel veel ziektes zijn te voorkomen, weten we nu.
Hoe lang duurt een Health Check?

Een Health Check bestaat uit 3 consulten. Het eerste consult is de intake. Tijdens de intake wordt onderzoek gedaan en bloed afgenomen. De intake duurt 1 uur. Na 2 weken volgt de outtake. Dit is het moment dat je jouw rapport krijgt. Tijdens de outtake wordt dit rapport met je doorgenomen. De outtake duurt 30 minuten. De ervaring leert dat we bij iedere Health Check advies geven om een paar dingen aan te passen. Na 6 maanden volgt dan ook een follow-up consult om te kijken hoe dit gaat. Dit consult duurt ook 30 minuten. Alle 3 de consulten vallen binnen het bedrag van 395 euro.

Kan ik de Health Check vergoed krijgen?
Ja, veel verzekeringsmaatschappijen vergoeden een Health Check tot een bepaald maximum. Wil je precies weten of dat ook voor jouw verzekering geldt? Neem dan contact op met jouw verzekeringsmaatschappij. Lastig? We kunnen je er ook bij helpen.
Welke specialist doet de Health Check?
Onze artsen begeleiden de Health Check en nemen bloed af. Zij zijn jouw regisseur. Op de achtergrond denken op hun vakgebied verschillende specialisten mee over jouw uitslagen: de bewegingsdeskundige, de voedingsdeskundige en de psycholoog. Zij geven over hun vakgebied hun oordeel. Dit wordt ook verwerkt in het rapport dat je na 2 weken mee krijgt.
Werken jullie samen met mijn huisarts?
De Health Check geeft inzicht in de huidige gezondheidsstatus en leefstijl. in principe informatie die iedere huisarts zo kan gebruiken en overnemen in zijn dossier. Je kan dit rapport dus altijd aan je huisarts laten zien. Zijn er medisch afwijkende uitslagen bij de Health Check, dan nemen we -met jouw toestemming- direct contact op met je huisarts.
Wat meten jullie met de Health Check?

Onderstaand wordt gemeten met de Health Check en beoordeelt door 4 specialisten op het gebied van voeding, beweging, psyche en medisch. In een rapport dat je na 2 weken krijgt, wordt alles uitgebreid beschreven. We vragen en meten o.a. naar:

1) Medisch (familie) voorgeschiedenis.

2) Motivatie: Wat wil je, maar ook wat kan je.

3) Psyche: slaap, stress, angst – en depressieve klachten, je sociale setting.

4) Fysiek: Activiteitenpatroon en bewegingspatroon. We doen een aantal testen op het gebied van kracht, balans en flexibiliteit. Vandaar het verzoek makkelijke kleding te dragen.

5) Voeding: Screenend onderzoek naar je voedings- en vochtintake en ontlasting.

6) Metingen: lichaamsgewicht, buikomvang, lengte, bloeddruk, pols, hart- en longen, bloedafname organen, cholesterol en glucose (suiker). Extra opties zijn vitamines, hormonen en allergieen.

Wat kost een Health Check?

Er zijn drie verschillende Healths. Een Health Check Yearly kost 149 euro. De Check is geschikt als jaarlijkse follow up na een uitgebreidere Check. De Health Check Plus kost 449 euro en de Health Check Excellent is 1249 euro. De checks omvatten ten minste 2 consulten met jouw arts en heel veel diverse metingen. Aan het eind krijg je een rapport (zowel in print als digitaal).

Hoe kan ik mij voorbereiden op een Health Check?

1) Van te voren krijg je een vragenlijst met o.a. vragen over je medische familiegeschiedenis. Graag deze invullen.

2) Makkelijk zittende kleding aandoen op de dag van de Health Check intake.

3) Bij voorkeur 2 uur voor de Health Check intake alleen water inname (geen voeding of suikerhoudende dranken).

4) Heb je eerder bloed laten afnemen of ander onderzoek laten doen? Vraag dan deze data op, dan kunnen we die toevoegen aan je dossier.

De Health Check intake bestaat uit metingen op het gebied van voeding, beweging, motivatie, medische voorgeschiedenis, psyche en bloedwaarden.

Wat als er niets gevonden wordt?

100% zekerheid kan niemand in de gezondheidszorg geven. Preventief onderzoek is een momentopname. Onze methode geeft een uitgebreid beeld van jouw huidige gezondheidssituatie op dat moment en op welke gebieden leefstijlverbetering mogelijke gezondheidswinst in de toekomst kunnen opleveren.

Als er wel medisch afwijkende waarden gevonden worden, nemen we direct contact op met je huisarts.

Voor wie is de Health Check bedoeld?

Algemeen

1) Voor iedereen die aan de slag wil gaan om aan z’n gezondheid te werken en leefstijl te verbeteren

2) Vanaf een bepaalde leeftijd: veertig jaar

3) Als er bepaalde ziektes in de familie voorkomen

Specifiek

1) Als je aan het trainen bent voor een specifiek doel (bijv. marathon)

2) Als je bepaalde ziektes in je eigen voorgeschiedenis hebt

3) Als je herstellende bent van een ziekte

Kan ik een afspraak maken voor volgend jaar?
Afhankelijk van je leeftijd en huidige gezondheidsstatus wordt in overleg bepaald wat zinvol is qua Health Check frequentie. Per persoon kijken we wat nodig is. Bepalend hierbij zijn leeftijd, familie geschiedenis en eerder uitkomsten uit de Health Check.
Kan ik hiervoor niet naar de huisarts?

Preventieve zorg is een onderdeel van de reguliere huisartsenzorg. Meestal worden alleen groepen mensen met mogelijk verhoogd risico op basis van leeftijd of ziektes opgroepen door de huisarts voor preventief onderzoek. Een consult met de huisarts is gratis. Indien er bloedonderzoek wordt aangevraagd, valt dat onder het eigen risico. Het kan dus zijn dat je dat zelf moet betalen.

Holland Health Clinic biedt een zelf ontwikkelde Health Check aan, die kijkt naar de 5 fundamenten van gezondheid: Motivatie, Psyche, Beweging, Voeding en Metingen. De Health Check is geaccordeerd door onze Wetenschappelijke Raad. Dit preventief onderzoek duurt een uur, wordt vervolgd met metingen thuis, beoordeeld door 4 specialisten en je krijgt na 2 weken een volledig rapport.

Wil je naar aanleiding van dit rapport gaan werken aan je gezondheid, dan hebben we alle betrokken specialismen in huis. Begeleiding kan in een light, support of comfort variant. Want iedereen is anders.

Over de consulten door de verschillende specialisten

Moet ik een Health Check gedaan hebben voor het Health Control Programma?
Nee, dat hoeft niet. Holland Health Clinic is een kliniek voor preventieve zorg. Die zorg bestaat uit Health Checks, losse consulten met specialisten op het gebied van voeding, beweging en de psyche, als ook de op maat gemaakte Health Control Programma’s. We richten ons op het ondersteunen van een gezonde leefstijl. Alles kan los van elkaar worden gedaan.
Kan ik een los consult boeken bij jullie voedingsspecialist?

Ja, onze voedingsspecialistes hebben hun eigen spreekuur binnen de Holland Health Clinic.

Wanneer doen?

1) Wens gewicht onder controle te krijgen

2) Analyse voeding bij vitamine tekort

3) Analyse voeding bij sportprestaties

Vergoeding mogelijk?

Veel verzekeringsmaatschappijen vergoeden voedingsconsulten en andere gezondheidsconsulten tot een bepaald maximum. Wil je weten wat voor jou van toepassing is? Neem daarover contact op met jouw verzekeringsmaatschappij. Lastig? We kunnen je daar natuurlijk bij helpen.

Kan ik een los consult boeken met jullie psycholoog?

Ja, onze psycholoog Ilonka Hanneman heeft haar eigen spreekuur binnen de Holland Health Clinic.

Wanneer doen?

1) Hulp bij slaap- en stressklachten

2) Mindfullness training

Vergoeding mogelijk?

Veel verzekeringsmaatschappijen vergoeden consulten met een psycholoog tot een bepaald maximum. Wil je weten wat voor jou van toepassing is? Neem daarover contact op met jouw verzekeringsmaatschappij. Lastig? We kunnen je daar natuurlijk bij helpen.

Hoe gaan de betalingen van de consulten?
De betaling gaat direct na afloop per pin. De factuur kan je -indien mogelijk met jouw verzekering- daarna indien bij je verzekeraar. Net als bij de tandarts eigenlijk.
Wat zijn de kosten van een los consult?

Een los consult met een arts en psycholoog kost 90 euro. Van de diëtiste en bewegingswetenschapper 75 euro

Kan ik een los consult boeken bij de bewegingsdeskundige?

Ja, onze bewegingsdeskundige heeft zijn eigen spreekuur binnen de Holland Health Clinic.

Wanneer doen?

1) Analyse (oude) blessures en klachten

2) Voorbereiding op sportieve prestatie zoals marathon rennen

3) Preventie van blessures bij sporten

Vergoeding mogelijk?

Veel verzekeringsmaatschappijen vergoeden voedingsconsulten en andere gezondheidsconsulten tot een bepaald maximum. Wil je weten wat voor jou van toepassing is? Neem daarover contact op met jouw verzekeringsmaatschappij. Lastig? We kunnen je daar natuurlijk bij helpen.

Kan ik de labtesten ook los aanvragen?

Ja, dat kan. We maken wel een dossier aan om je gegevens veilig te kunnen bewaren. Uiteraard krijg je een rapport mee naar huis met je uitslagen.

Kan ik de cortisol haartest en de visceraal vet scan los aan vragen?
Ja, dat kan. We maken wel een dossier aan om je gegevens veilig te kunnen bewaren. Uiteraard krijg je een rapport mee naar huis met je uitslagen.

Over het Health Control Programma

Wat is een Health Control Programma?

Het Health Control Programma is een op maat gemaakt programma om bijvoorbeeld je gewicht onder controle te krjigen, of meer grip te krijgen op je stress niveau of je verhoogd cholesterol onder controle te krijgen. Afhankelijk van de vraag maken we een programma op maat met alle disciplines die daarvoor nodig zijn. Je hoofdbehandelaar behoudt de regie over het programma. Bijvoorbeeld bij gewichtcontrole is dat de voedingsdeskundige.

Hoe lang duurt een Health Control Programma?

Het Health Control Programma is maandelijks en per direct opzegbaar. Je zit dus nergens aan vast. Zolang je tevreden bent en je boekt stap voor stap resultaten kan je zo kort of zo lang je wilt in het programma blijven. 

Kan ik dit programma vergoed krijgen?
Ja, veel verzekeringsmaatschappijen vergoeden voedingsconsulten en andere gezondheidsconsulten tot een bepaald maximum. Wil je weten wat voor jou van toepassing is? Neem daarover contact op met jouw verzekeringsmaatschappij. Lastig? We kunnen je daar natuurlijk bij helpen.
Voor wie zijn de Control Programma's bedoeld?

1) Voor een ieder die actief, stap voor stap en voor de lange tijd preventief met zijn of haar gezondheid aan de slag wilt gaan.

2) Structureel afvallen: maandelijkse begeleiding om gewicht onder controle te krijgen.

3) Stress: verkrijg inzicht, wordt bewust en ontwikkel stap voor stap meer resistentie tegen stress. Krijg handige tools en begeleiding om stress en slaap onder controle te krijgen.

Hoe gaan de betalingen van het programma?

De betalingen gaan per maand per automatische overschrijving. Je kan te allen tijde opzeggen na de eerste vaste periode.

Wat zijn de kosten van de Control Programma's?

Je kan kiezen uit een Health Control Programma of Weight Control Programma. Vervolgens kan je doorstromen in het Light Control Programma en daarna het App Control Programma.

Health Control | 149 euro per maand | 12 weken, daarna maandelijks opzegbaar 

Weight Control | 149 euro per maand |26 weken, daarna maandelijks opzegbaar

Light Control | 99 euro per maand  maandelijks opzegbaar

App Control | 10 euro per maand | maandelijks opzegbaar 

 

Wie begeleidt mij?
Afhankelijk van je hulpvraag wordt de hoofdbehandelaar bepaald. Leefstijlverandering is vaak op alle fronten aan elkaar gerelateerd. Bij gewicht controle gaat het in de eerste plaats om voeding. De voedingsdeskundige is hierbij je hoofdbehandelaar. Maar ook beweging heeft effect (bewegingsconsult) en zijn bijvoorbeeld slaap en stress een belangrijke factor. Een consult met onze psycholoog kan daar ook bij helpen. Jouw arts zie je ook nog tussendoor, voor metingen en bloedonderzoek. Deze combinatie van specialisten maakt het compleet. Is stress controle hetgeen waar je mee zit? Dan is de psycholoog je hoofdbehandelaar. Maar ook hier zijn voeding en beweging weer belangrijk. Een programma op maat is wat ons betreft noodzakelijk om de iets vastlopende radaren net weer synchroon te laten lopen.
Kan ik het programma tussentijds stop zetten?

Om leefstijl te veranderen heb je over het algemeen minstens 6 maanden nodig. Daarom is de duur van bijvoorbeeld het Weight Control Programma op 6 maanden gezet. Daarna  kan je natuurlijk te allen tijde stoppen met het programma.

Kan ik het programma verlengen?

Als begeleiding na 6 maanden nog gewenst is, kan je het programma verlengen. We evalueren wat er tot nu toe gedaan is en maken een nieuw programma, weer geheel op maat. Don’t expect a different outcome by doing the same thing…

Privacy

Wat doen jullie met mijn gegevens?

Al jouw medische gegevens worden anoniem bewaard. Bij de eerste Health Check vragen we je toestemming te geven:

1) Bij afwijkende uitslag contact op te mogen nemen met je huisarts om dit te bespreken.

2) Deze anonieme data te mogen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek.

Zonder jouw toestemming doen we niets. De data worden conform wettelijke eisen 15 jaar bewaard.

Hoe garanderen jullie mijn privacy?
Jouw privicay is voor ons essentieel belangrijk. Je krijgt een eigen unieke code. We slaan jouw medische gegevens op basis van deze code op. Deze data opslag is 100% anoniem. Onze rapporten bevatten dus geen NAW gegevens of gegevens die naar een persoon kunnen worden herleid.
Waarom gebruiken jullie niet mijn naam in de rapporten?
Bij je eerste bezoek aan Holland Health Clinic maken we een dossier aan in een apart systeem. In dit systeem krijg je een unieke code. Deze code is anoniem en niet te herleiden tot jou persoonlijk in dit systeem. Elk rapport wordt ook anoniem opgemaakt. Dit doen we vanwege het belang van privacy voor jouw medische data.
Hoe kan ik toegang krijgen tot mijn data?

Je krijgt bij de outtake altijd een fysiek rapport mee naar huis, zodat je te allen tijde de resultaten kunt bekijken. Daarnaast krijg je indien gewenst ook een pdf van dit rapport toegestuurd.

Ideaal gezien willen we dat je alles digitaal kan inzien. We zijn dan ook druk bezig met veilige software ontwikkeling. In de nabije toekomst kun je inloggen bij www.hollandhealthclinic.com en al je data op je telefoon inzien. De fysieke versie blijven we geven, omdat het papieren medium ook effectief is.

Ik wil dat jullie mijn gegevens verwijderen, kan dat?
In principe bewaren we jouw data 15 jaar conform wettelijke eisen. Op jouw (schriftelijke) verzoek kunnen we jouw dossier altijd verwijderen.

KNMG Brochure
Preventief Medisch Onderzoek

Artsenfederatie KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) heeft een richtlijn uitgebracht die de voor- en nadelen van preventief medisch onderzoek toelicht.
Download deze brochure hier.

Wel of geen vergoeding door zorgverzekeraar?

Onze Health Checks worden geheel of gedeeltelijk vergoed in de aanvullende verzekering. In de polisvoorwaarden van de zorgverzekering kun je nagaan of en wat je vergoed krijg (meestal in de vorm van een maxium per jaar en/of per consult). De vergoeding valt dan onder de aanvullende verzekering.