Ga zeker naar buiten deze koude wintermaanden!

Ga zeker naar buiten deze koude wintermaanden!

 Article written by: Steven van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

Koude, donkere en korte dagen. Dat is hoe we de winterdagen kennen in Nederland in deze tijd van het jaar. Het liefst zit je lekker binnen, met een kop warme chocolademelk onder een dekentje, je favoriete serie te kijken. Toch is het goed om ook in deze tijd van het jaar lekker naar buiten te gaan. Het is niet alleen goed voor onze gezondheid, maar ook voor ons humeur. Zo geeft ook chronobioloog Roelof Hut aan dat ‘te weinig daglicht leidt tot slaaptekort’.

 

Waarom de buitenlucht zo goed voor je is

Mensen die overdag meer zonlicht zien, slapen in de nacht dieper en voelen zich in de ochtend een stuk frisser. Chronobiologie Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen deden onderzoek naar dit verschijnsel onder 20 proefpersonen. Op verschillende momenten gedurende het jaar werden zij in hun thuisomgeving getest aan de hand van kleine dataloggers. Deze dataloggers maten zowel de lichtintensiteit die zij te zien kregen, als de diepte van hun slaap op basis van EEG-signalen. Uit de resultaten bleek dat de blootstelling aan zonlicht zorgt voor een diepere en meer onderbroken slaap. Daarnaast werd vastgesteld dat hoe vroeger mensen in de ochtend worden blootgesteld aan fel zonlicht, hoe vroeger ze diezelfde avond in slaap vallen.

 

Het effect van daglicht

In de winter schijnt de zon toch minder? Waarom moeten we dan toch naar buiten? Dit is een zeer logische vraag, maar zonlicht is niet hetzelfde als zonneschijn. Zonlicht is hetzelfde als daglicht, in de zomer is dit licht echter wel intenser dan in de winter. Maar ook in de winter is de lichtintensiteit nog steeds 100 tot 150 keer sterker dan binnenverlichting. Daglicht beïnvloedt onze biologische klok. Daglicht, met name in de ochtend, versnelt onze biologische klok en laat hem zo in pas lopen met het ritme van de dag. Dit houdt in dat je in avond moe wordt en zo eenvoudiger in slaap kan vallen. Dat is de reden dat je ook in de winter lekker je dagelijkse wandelingetje moet blijven maken.

 

Dagelijks winterwandelingetje

Het is belangrijk om overdag, het liefst tegen het einde van de ochtend, lekker een wandelingetje te maken. Zonder dit daglicht krijgt de biologische klok geen versnelling en wordt je in de avond wakker gehouden en wordt de kwaliteit van je slaap verminderd. Dit kan zorgen voor verschillende problemen. Zo val je later in slaap, maar in de ochtend gaat natuurlijk wel gewoon weer de wekker. Het gevolg hiervan is slaaptekort. Op de korte termijn heeft dit effect op je humeur en de alertheid. Op de lange termijn hebben de hersenen onvoldoende tijd om afvalstoffen weg te spoelen. Het langdurig aanhouden van deze effecten leidt tot chronisch slaaptekort, wat op haar beurt weer kan leiden tot alzheimer.

 

Totaalplaatje

Een dagelijks winter wandelingetje is gezond en ontspannend. Maar hoeveel je beweegt, wat je eet, hoe je je fysiek voelt en hoe je je mentaal voelt is daarnaast ook allemaal van invloed op elkaar. Het is belangrijk om zo nu en dan even terug te schakelen naar de basis en in te tunen op jouw totaalplaatje. Wat zijn nog verbeterpunten? Wat gaat wel goed en wat kan extra aandacht gebruiken? Een health check zou jou hierbij kunnen helpen. Je kijkt hierbij naar alle aspecten van je gezondheid en je krijgt begeleiding vanuit ons team om met de punten die aandacht kunnen gebruiken aan de slag te gaan!