Hoe blijf je fit tijdens de overgang?

Hoe blijf je fit tijdens de overgang?

Sporten is misschien het laatste waar je zin in hebt als je last hebt van de overgang? Wist je dat het juist in deze fase van je leven heel belangrijk is om goed in beweging te blijven? Veel vrouwen grijpen zich namelijk vast aan het populaire excuus dat hun metabolisme vertraagt door de menopauze. Dacht je dit? Dan heb je het mis. Het verlossende woord voor de menopauze is: sporten, met name krachttraining. Benieuwd wat sporten voor jou kan betekenen in de overgang? Lees dan zeker verder.

 

Waarom sporten?
Wist je dat maar liefst 80% van de vrouwen kampt met overgangsklachten? Hoor jij bij deze groep? Gewichtstoename, opvliegers en innerlijke onrust, het hoort er helaas allemaal bij. Maar betekent dat, dat je deze klachten maar voor lief moet nemen? Absoluut niet! Sporten en bewegen kan heel effectief werken tegen verschillende overgangsklachten. Sporten helpt allereerst natuurlijk om ‘happy in shape’ te blijven. Tijdens de overgang vinden er schommelingen in je hormoonspiegel plaats hierdoor kun je aankomen in gewicht. Voldoende sporten helpt dan natuurlijk om fit en beperk je eventuele gewichtstoename.

 

Welke vorm van sporten werkt het beste?
Tijdens de overgang kun je ook last hebben van pijnlijke en/of stijve spieren. Dit komt doordat je lichaam minder oestrogeen aanmaakt wat invloed heeft op je spieren tijdens en na de overgang. Oestrogeen is namelijk verantwoordelijk voor de aanmaak van bindweefsel voor je huid én spieren. Sporten helpt enorm goed tegen pijnlijke en/of stijve spieren. Dit klinkt misschien een beetje gek omdat je door sporten ook flinke spierpijn kan hebben…. Spierpijn is echter tijdelijk. Door te sporten versterk je juist je spieren wat ervoor zorgt dat je minder snel vermoeide spieren hebt. Met name krachttraining is de beste vorm van sport als je in de overgang bent. De juiste krachttraining vergroot je spiermassa en vermindert je lichaamsvet, hierdoor verhoogt je metabolisme. Voel je je na een goede training ook mentaal onoverwinnelijk? Je voelt je fit en trots dat je jezelf weer hebt meegesleept naar de sportschool. Wij zijn ook trots op jou! Wat heerlijk toch dat fitte en gelukkige gevoel?! Krijg je ook al meer zin om vaker te sporten?

 

Verminder je opvliegers
Opvliegers; wat zijn ze toch rot! Denk je dat je hier niks tegen kunt doen? Het tegendeel is waar! Wist je dat je opvliegers makkelijk kunt verminderen of zelfs voorkomen! Uit Amerikaans onderzoek is namelijk gebleken dat je je lichaamstemperatuur beter kunt reguleren als je regelmatig sport. Sport je 4 à 5 keer per week, dan verminderen je opvliegers met maar liefst 60%. Hoe zit dit? Stressfactoren spelen een grote rol bij het ontstaan van opvliegers. Beweging zorgt ervoor dat je ontspant en stressfactoren afnemen waardoor opvliegers ook verminderen. Daarnaast komt bij intensief sporten het bekende gelukshormoon endorfine vrij wat ook een positieve invloed heeft op overgangsklachten. Dat is nog eens een goede trigger om te gaan sporten!

Alles in ons lichaam is ‘connected’. Sommige klachten worden veroorzaakt door schommelende hormonen, andere weer door leefstijl. Daarnaast kan een kleine leefstijlaanpassing hormonale klachten verminderen. En soms is juist Hormonale Substitutie Therapie geïndiceerd. De Hormone Check geeft inzicht in jouw hormoonbalans, jouw gezondheid en jouw levensstijl. De Hormone Check van Holland Health Clinic duurt circa een uur. Via de metingen, bloedafname en testen krijg je uiteindelijk een totaalbeeld van jouw huidige hormoonbalans en jouw leefstijl.  In een persoonlijk consult met jouw arts. Op deze manier geven wij jou inzicht wat je (eenvoudig) kan aanpassen om klachten te verminderen. Soms is medicatie (Hormonale Subsitutie Therapie) de beste oplossing. Ook op dit vlak krijg je persoonlijk advies over de verschillende opties door jouw arts. Benieuwd geworden wat een Hormone Check voor jou kan betekenen? Boek hier dan eenvoudig jouw Hormone Check.