Hoe kom ik erachter of mijn buikklachten op darmkanker duiden?

Hoe kom ik erachter of mijn buikklachten op darmkanker duiden?

 

Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Wekelijks worden er gezondheidsvragen behandeld door medische deskundigen. Huisarts Katrien van Wijnendaele adviseert om met klachten boven je vijftigste levensjaar zeker niet te wachten op de oproep voor het bevolkingsonderzoek. Benieuwd of jij aan de bel moet trekken? Lees dan verder.

 

Klachten die mogelijk op darmkanker duiden, komen vaak pas op latere leeftijd tot uiting. Onder de 50 komt het natuurlijk ook af en toe voor, maar aanzienlijk minder. Dit houdt natuurlijk niet in dat je voor je vijftigste niet alert hoeft te zijn. Luister goed naar je lichaam en raadpleeg bij langdurige klachten altijd je huisarts of een andere professional. Let bijvoorbeeld op mogelijke gevolgen van darmklachten zoals een veranderend ontlastingspatroon, veel afvallen, darmkrampen en/of een opgeblazen gevoel. Deze verschijnselen kunnen een teken zijn dat er iets mis is en je dus aan de bel moet trekken!

 

Het Nederlandse Bevolkingsonderzoek

Hoe eerder darmkanker wordt gediagnosticeerd, hoe groter de kans is dat de ziekte goed behandeld kan worden en de overlevingskans groter is. Om deze reden worden alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar oud iedere twee jaar onderzocht. Je wordt bij dit onderzoek uitgenodigd om een kleine hoeveelheid ontlasting in te leveren ter controle op darmkanker. In het laboratorium wordt er gezocht naar kleine sporen bloed in de ontlasting. Bloed kan namelijk duiden op kanker of poliepen in de darm.

 

Grote kans op kanker?

‘’Hoe groot is de kans dan op kanker?’’ Die vraag wordt vaak gesteld. Een goede indicatie hiervoor is: als er duizend mensen onderzocht worden op darmkanker, wordt bij 45 van hen bloedsporen gevonden. Dit betekent zeker niet direct dat er kanker aanwezig is, sterker nog; bij drie van hen is het darmkanker. Bij de overige 12 onderzochte patiënten is er sprake van een poliep.

 

Wat is een poliep?

Poliepen kunnen voorlopers van darmkanker zijn, vaak zijn ze goedaardig, maar soms muteren ze in darmkanker. Deze mutatie verloopt vaak langzaam. De klachten van darmkanker treden vaak pas in een laat stadium op, om deze reden is vroege opsporing door onderzoek heel belangrijk. Op het moment dat er dan een poliep wordt aangetoond, kan deze in een vroeg stadium worden weggehaald waardoor de kans op kanker kleiner wordt.

 

Preventie

Er is helaas een erfelijke variant van darmkanker. Die uit zich over het algemeen vóór het vijftigste levensjaar. Als een van je ouders of een ander lid uit de familie op jonge leeftijd darmkanker heeft of heeft gehad, is het verstandig om je via de dokter door te laten verwijzen voor extra controle in het ziekenhuis. Daarnaast zijn er nog meer factoren die meespelen in het risico op darmkanker. De leefstijlfactor kunnen we daarin zelf goed beïnvloeden; eet voldoende vezels, stop met roken, beweeg genoegd, eet geen rood vlees en wees matig met alcoholconsumptie.  

 

Herken je je in deze klachten en/of heb je andere buikklachten waarmee je graag aan de slag gaat? Of heb je juist de behoeft aan nadere analyse en begeleiding? Weet je je geen raad meer, omdat niemand de tijd heeft om echt naar je te luisteren? Onze artsen hebben die tijd en nemen die tijd ook. Juist nu en juist voor jou. Wil je weten of wij jou kunnen helpen, boek dan een gratis Plan van aanpak consult met een van onze artsen.