Hoe stop ik met piekeren?

Hoe stop ik met piekeren?

Article written by: Marguerite van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

 

Iedereen betrapt zichzelf weleens op piekeren. Bij piekeren is er sprake van een grote stroom vol negatieve gedachten over de toekomst of het verleden die maar door je hoofd blijven malen. Is het erg om af en toe te piekeren? Helemaal niet! Maar als je doemgedachten te groot worden, kunnen ze je leven erg lastig maken. Stress, angst, depressie en slapeloosheid kunnen dan het gevolg zijn. Maar hoe zorg je er dan voor dat die vervelende gedachten stil worden? Met de onderstaande tips en technieken krijg jij hopelijk grip op je gepieker.

 

 

De gevolgen

Dat piekeren psychische klachten veroorzaakt is inmiddels al bekend, maar piekeren levert ook lichamelijke klachten op. Caroline Schlinkert van de VU Amsterdam deed hier onderzoek naar en promoveerde op dit onderwerp. Jouw lichaam piekert als een mechanisme om met stress om te kunnen gaan. Als je veel stress ervaart dan pieker je over een oplossing. Piekeren zorgt al bij korte stressmomenten voor nadelige gevolgen voor het lichaam.

De combinatie van stress en piekeren zorgt ervoor dat piekeraas lichamelijke signalen minder goed oppikken en hierdoor vervreemd raken van hun eigen lichaam. Ze hebben veel aandacht voor een bepaald detail, zoals een droge keel of hartkloppingen. Daarentegen hebben ze geen aandacht voor hetgeen wat functioneel is, zoals eten. Piekeraars ondervinden problemen met het waarnemen van honger. Houdt de stress en het gepieker langdurig aan, dan kunnen er op lange termijn lichamelijke klachten ontstaan; zoals rugklachten, chronische vermoeidheid en een verhoogde bloeddruk. Alle stress-reducerende activiteiten kunnen helpen om deze klachten te verminderen of te vermijden.

 

 

Drie tips tegen piekeren

  1. Word je bewust van je negatieve gedachten

In de cognitieve gedragstherapie onderzoek je hoe jouw gedachten samenhangen met je gevoelens en gedrag waardoor je zicht krijgt op je denkpatronen. Vervolgens leer je hoe je de gedachten die ongewenste gevoelens opleveren kunt ombuigen naar gedachten die juist gewenste gevoelens geven. Negatieve gedachten komen automatisch en onbewust bij je op en veroorzaken negatieve gevoelens als onzekerheid, schaamte, schuld, angst en verdriet. Van belang is dan om je hiervan bewust te zijn en deze steeds opkomende negatieve gedachten te leren herkennen, zodat je ze uiteindelijk kan ombuigen. Probeer hiermee te oefenen. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen: Wat gebeurde er? Wat dacht je toen? Wat voelde je toen? En wat deed je toen?

 

  1. Onderzoek je eigen angst

Piekeren is een mechanisme om met angstgevoelens om te kunnen gaan. Op de korte termijn is dit een effectieve manier, omdat je angstgevoelens even minder worden. Na verloop van tijd ga je steeds meer piekeren om je angstgevoelens onder controle te krijgen. Op de lange termijn werkt piekeren dus averechts. Wat helpt dan wel om je angsten onder controle te krijgen? Kijk je angst recht in de ogen en betrek daarbij je gedachten en gevoelens. Stel jezelf vervolgens de volgende vragen: Waar ben ik nu precies bang voor? Wat is dan het ergste wat me kan overkomen? Ben ik sterk genoeg om hiermee om te gaan? Hoe groot is de kans eigenlijk dat dit gebeurt? Je zult merken dat angst slechts een lichamelijk gevoel is, wat uiteraard erg vervelend is, maar wat uiteindelijk ook zal verdwijnen. Juist als je de focus op je angstgevoelens legt, raak je er ook sneller op uitgekeken.

 

  1. Hulp zoeken bij een psycholoog

Eén van de methodes die vaak wordt toegepast bij extreem piekeren is de methode van cognitieve gedragstherapie. Deze therapie is hierboven al even kort besproken. Deze methode richt zich op het leren veranderen van je eigen gedachten. Door je gedachten te onderzoeken, te bespreken en je gedrag en gedachten te veranderen nemen de psychische klachten af. Tijdens een behandeling werk je actief met de behandelaar om samen tot een verbetering van je klachten te komen.

Heb je behoefte aan hulp om met je piekergedrag om te kunnen gaan? En/of heb je mogelijk andere zaken die je graag met een professional zou willen bespreken? Schakel dan de hulp in van onze psycholoog.