Hoe voorkom je eenzaamheid in coronatijd?

Hoe voorkom je eenzaamheid in coronatijd?

Article written by: Marguerite van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

 

Geen collega’s op de werkvloer, geen dagje uit, geen feestjes en dan ook nog eens een avondklok: veel mensen vereenzamen tijdens deze corona pandemie.Vivek Murthy stelde in de Harvard Business Review: ‘’De wereld wordt geteisterd door een eenzaamheidsepidemie.’’ Dit effect werd al zichtbaar tijdens de eerste corona golf. De tweede golf kenmerkt zich ook door onzekerheden. Worden de zaken ooit nog normaal? Deze vraagt zorgt voor de nodige onrust. Hoe ga je om met minder sociale contacten en onzekerheden? Hoe zorg je ervoor dat je positief om kunt blijven gaan met bepaalde emoties tijdens de coronacrisis?

 

 

Garantie tegen eenzaamheid 

Met name mensen zonder partner voelen zich extreem eenzaam tijdens de corona epidemie. Uit cijfers van het RIVM bleek vóór corona al dat getrouwd zijn of samenwonen een goede garantie is tegen eenzaamheid. Van deze groep voelt slechts 6% zich ernstig eenzaam in tegenstelling tot 22% procent van de gescheiden mensen of 17% van de weduwnaars en weduwen. Er zijn een aantal factoren die bepalen waarom de een zich eerder eenzaam voelt dan de ander. Deze beschermende factoren die voor stabiliteit zorgen zijn; samenwonen met een partner, het hebben van werk, het beoefenen van een sport en dat soort factoren. Op het moment dat deze ontbreken en je ook geen familie kunt zien, ben je extra kwetsbaar. Corona kan zo een stevig zetje richting eenzaamheid geven.

 

 

Drie tips tegen eenzaamheid 

  1. Small talk. De buurman bij de brievenbus, de caissière in de supermarkt of een voorbijgaand hondenbaasje; het zijn de perfecte proefpersonen om jouw small-talk-vaardigheden onder de knie te krijgen. Probeer eens om een kort en luchtig praatje aan te knopen en stel je op deze manier open en vriendelijk op. Met name als je het gevoel hebt dat deze oefening voor jou lastig is, is het een goede oefening. Op deze manier leer je de lat lager te leggen om iemand aan te spreken, iemand met wie je wel eens goede vrienden zou kunnen worden. Het zou maar een gemiste kans kunnen zijn. 
  2. De waardering van eigen gezelschap. Hoe comfortabel voel jij je eigenlijk wanneer je alleen bent? Vele mensen zoeken gezelschap op om zo maar niet met zichzelf opgescheept te hoeven zitten. De paradox is juist dat als je je niet op je gemak voelt met jezelf, je je hierdoor alleen nog maar eenzamer zal voelen. De kracht is daarom om je eigen gezelschap te leren waarderen. Dit kan je oefenen door te mediteren, films te kijken, boeken te lezen, jezelf te verdiepen in voor jou interessante onderwerpen en/of bewust na te denken over hetgeen waarvoor je dankbaar bent. Focus je op hetgeen je wel hebt in plaats van hetgeen je niet hebt en leer zo je eigen gezelschap meer te waarderen. 
  3. De kern van jouw eenzaamheid onder de loep. Door de kern van je eenzaamheid te onderzoeken, kom je er pas echt achter wat voor jou nodig is om deze eenzaamheid te verminderen. Vind je het lastig om jezelf open te stellen? Ben je bang om verlaten te worden? Of heb je misschien het gevoel dat je nooit echt jezelf kunt zijn? Het antwoord wat jouw eenzaamheid bevestigt is misschien lastig te achterhalen. Je kunt er wel achterkomen waar voor jou winst valt te behalen. Zo geeft Juli Fraga, klinisch psycholoog, aan dat het stellen van ‘vreemde’ en diepgaande vragen, gesprekken op gang brengt die leiden tot een sterkere band. Gesprekken die je anders misschien nooit had verwacht en/of gevoerd.

 

De hier bovenstaande tips kunnen jou mogelijke een handje op weg helpen. Vaak ervaart het overgrote deel van de mensen het bezoeken van een psycholoog ook als een fijne ervaring. Ook als je geen enorme psychische problemen hebt of denkt te hebben, kan het toch helpen om te praten over hetgeen je dwars zit. Piekeren, stress, eenzaamheid en angst lijken geen grote problemen, maar dat kunnen ze helaas wel worden. Een psycholoog kan je helpen om je eigen weg weer terug te vinden en zin te krijgen in het leven. Kun je wel wat hulp gebruiken? Aarzel dan zeker niet en neem contact op. 

 

  1.