Voedselallergie, voedselintolerantie en voedselovergevoeligheid wat is het verschil?

Voedselallergie, voedselintolerantie en voedselovergevoeligheid wat is het verschil?

Regelmatig krijgt onze diëtist cliënten op het spreekuur die plots onverklaarbare klachten hebben zoals buikklachten – denk aan opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree -, hoofdpijntjes, migraine, huiduitslag, eczeem, acné, flauwvallen, gewrichtsklachten, luchtwegklachten, ongewenste gewichtstoename of andere onduidelijke klachten. Vaak is dit het gevolg van een overreactie door ons immuunsysteem op bepaalde voeding. Hierin maken we onderscheid in een allergie, intolerantie of overgevoeligheid. De lichamelijke reacties bij een allergie of intolerantie zijn meestal heftiger en komen dan ook bij de huisarts terecht.

Voedselovergevoeligheid

Een overgevoeligheid voor bepaalde voeding kan ontstaan door een dysbiose in de darmflora. Je spreekt van een dysbiose als er meer slechte darmbacteriën aanwezig zijn dan goede darmbacteriën (=probiotische bacteriën). Dit kan o.a. komen door regelmatige stress, medicatie, onverteerd voedsel in de darm (snel eten of enzymtekort) of een voedingspatroon met weinig vezels uit groenten en veel suikers, witte granen en alcohol. De goede darmbacteriën zorgen namelijk een beschermingslaagje in de darmen. Bij een dysbiose ontstaat er schade in dit laagje en kunnen ziekteverwekkers en allergenen makkelijker via de darmwand in ons bloed terechtkomen. Het duurt ongeveer vier dagen voordat zo’n allergeen (eiwit) in ons lichaam is afgebroken. Bij een eenzijdig voedingspatroon kan een allergeen in het bloed zich opstapelen en door het immuunsysteem als indringer worden gezien, waarop deze in de aanval gaat; bv. wanneer iemand iedere dag brood op het menu heeft staan. Wanneer je lijdt aan chronische onverklaarbare klachten die maar niet verdwijnen kan de oorzaak een IgG-voedselovergevoeligheid zijn. Voordeel is dat dit zich wel weer kan herstellen.

Vaak lastig te achterhalen welke producten welke klachten uitlokken.

Omdat het vier dagen duurt voordat een voedselallergeen wordt afgebroken in ons lichaam en de klachten dus ook binnen vier dagen kunnen ontstaan, is het vaak lastig te achterhalen welke producten klachten uitlokken. Als je goed naar je lichaam luistert dan heb je vaak al wel een vermoeden. Het zomaar weglaten van producten in ons voedingspatroon kan voor tekorten in de voedingsstoffen zorgen en andere klachten veroorzaken. Heb je last van onverklaarbare (chronische) klachten en wil je onderzoeken of het wellicht kan worden veroorzaakt door een overgevoeligheid?

Met onze ImuPro voedselintolerantietest kunnen we door middel van een bloedmonster eenvoudig de aanwezigheid van IgG antilichamen opsporen. Hoe werkt dit en wat is het? Lees er hier alles over.

ImuPro voedselintolerantietest

ImuPro is een simpele test die voedselintoleranties in kaart brengt door middel van bloed, die in onze kliniek intraveneus wordt afgenomen. De test bevat een geavanceerde en betrouwbare bloedanalyse voor IgG-voedselallergieën (voedselintolerantie test). Met ImuPro kunnen we tot maar liefst 270 voedingsmiddelen testen.

Jouw bloedmonster sturen we naar een laboratorium waar zij vervolgens jouw bloedmonster analyseren op aanwezigheid van specifieke IgG-antilichamen tegen een breed scala aan voedingsmiddelen. Deze antilichamen kunnen gedetecteerd worden doordat zij zich kunnen binden aan specifieke proteïnen van maximaal 270 voedingsmiddelen. Op basis van de resultaten van de titer van de antilichamen worden de voedingsmiddelen in drie groepen ingedeeld: ”niet verhoogd”, ”verhoogd” en ”zeer verhoogd”.

Hoe werkt het?

Heb jij regelmatig last van onverklaarbare klachten en wil je graag achterhalen of dit door middel van aanpassingen in je voedingspatroon kan worden opgelost? Vraag dan tijdens een intake met onze diëtiste of vervolgconsult naar de mogelijkheden. In overleg met jouw specialist kan meteen een bloedtest worden afgenomen. Ongeveer 2,5 week na de testdag zal er een vervolgconsult van 30 min. plaatsvinden om de resultaten en het persoonlijke behandelplan te bespreken. Vervolgens is er 3 maanden na de start van de behandeling een follow-up moment.

Kosten

Wij bieden de test inclusief consult (30 min) aan voor 243,75 euro.
Wanneer je nog geen cliënt bent bij Holland Health Clinic zullen hier kosten voor de intake bijkomen.

Wil je meer informatie? Neem dan via mail contact met onze diëtiste, Marjolein. Zij kan jou alles hierover uitleggen!

Maak meteen een afspraak met onze diëtiste hieronder!