Intermittent fasting, iets voor jou?

Intermittent fasting, iets voor jou?

 Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Intermittent fasting(IF) is een veel gehoorde term tegenwoordig. Je hoort veel mensen om je heen die erbij zweren. Is het een hype of is het de nieuwe ideale leefstijl? Eigenlijk komt het erop neer dat je je lichaam gedurende een bepaalde periode van eten onthoudt. De meest gebruikte manier is de 16:8 methode. 8 uur eet je normaal (meestal tussen 12-20 uur) en de overige 16 uur eet je niets. Volgens verschillende onderzoeken gaat periodiek vasten gepaard met gewichtsverlies als caloriebeperkte diëten, maar heeft periodiek vasten nog een hoop andere gezondheidsvoordelen dan enkel gewichtsverlies. Wat zijn de voor- en nadelen van deze manier van vasten?

Voordeel 1: Het is makkelijk in je dagelijks leven toe te passen

Het is net even anders dan alle andere diëten. Heel simpel, het vertelt je niet wat je moet eten, maar enkel wanneer je moet eten. Je kan het dus makkelijk toepassen en hebt alleen een klok nodig en de discipline om je aan deze tijd te houden.

Voordeel 2: Het maakt je vooral erg bewust

Sommige mensen maken er een nieuwe levensstijl van om enkel tussen 12 en 20 uur te eten maar ook wanneer je dit een poosje zal doen of een periode per jaar zal je je ervan bewust zijn dat je vaak (onnodig) veel in je mond stopt. En dat is soms al heel goed om te beseffen.

Voordeel 3: Verbetering van insulinegevoeligheid

Intermittent fasting is een hele efficiënte manier om insuline te verlagen, wanneer er een periode geen voedsel wordt gegeten, dalen de insulinewaarden en gaat je lichaam mogelijk over naar vetverbranding. Doordat we tegenwoordig zoveel aan voedsel worden blootgesteld eten we soms maar de hele dag door. Hierdoor is er een grote hoeveelheid insuline in omloop waardoor het menselijk groeihormoon wordt geremd. IF zorgt voor een verbetering van de insulinegevoeligheid.

Voordeel 4: Je voelt je energieker en krachtiger

Lang, lang geleden hadden we vaker langere periodes geen voedsel. Wanneer we dus een tijdje geen eten hebben maken we ons er biologisch klaar voor om te gaan jagen. Je lichaam weet op deze manier dat het zich sterk moet gaan maken. Na een poosje niets eten (vasten) heb je dus veel energie en voel je je sterk, klaar om op jacht te gaan;) En wat smaakt het dan lekker!

Nadeel 1: Lastig starten voor de ontbijters onder ons

Voor veel mensen is intermittent fasting goed vol te houden maar wanneer je een echte ontbijter of van het snacken op de late avond bent, moet je lichaam enorm wennen aan deze nieuwe levensstijl. Hoofdpijn en een knorrende maag in het begin is dan heel normaal.

Nadeel 2: Past niet in een overvolle agenda

Vaak een nadeel voor velen met een drukke agenda. Etentje hier, vakantie daar. Plan dus even geen sociale dingen in wanneer je gaat beginnen. Je lichaam moet even wennen aan deze nieuwe levensstijl. Of kies ervoor om tijdens de weekenden te zondigen!

Nadeel 3: Niet voor iedereen

IF is niet geschikt voor iedereen. Minderjarige, zwangere vrouwen, mensen met diabetes of een geschiedenis met een eetstoornis wordt het afgeraden. Het beste is om samen met een diëtiste of arts te kijken of het geschikt is voor jou! Mocht je advies willen van onze diëtiste over deze manier van vasten of voeding in het algemeen kan je hier een afspraak inplannen.