Leefstijlfactoren

Leefstijlfactoren

 Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Gemiddeld krijgen vier op de tien Nederlanders en Belgen tijdens hun leven te horen dat ze kanker hebben. Voor onze kinderen wordt dit risico zelfs nog groter! Kanker is inmiddels de belangrijkste doodsoorzaak. In het boek Kankervrij legt schrijver William Cortvriendt uit wat kanker is en gaat hij opzoek naar de onderliggende oorzaken van het bestaan. Uit een verrassende analyse volgt waarom kanker vaker voorkomt en bovendien dodelijk is bij mensen die minder bewegen, stress hebben, overgewicht, een hoog bloedsuiker en meer industrieel voedsel eten. Gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat we zelf een aantal maatregelen kunnen nemen wanneer we de diagnose kanker hebben.

“Er zijn factoren waar we niets aan kunnen doen, zoals genetische factoren en invloeden van buitenaf, maar ook factoren waar we wel wat aan kunnen doen: roken, drinken, blootstelling aan de zon, voeding en beweging. Oncologen geven wel advies over levensstijl, maar ze worden er nog nauwelijks in opgeleid, terwijl het zo’n belangrijk onderdeel is.” Aldus de schrijver.

Voorlichting na een diagnose

Ook na een kankerdiagnose krijgen mensen vaak geen of heel weinig voorlichting over leefstijl en voeding. Niet zo gek, gezien de meeste zorgprofessionals zoals verpleegkundigen en artsen niet getraind zijn om leefstijladvies te geven.

Cortvriendt verzamelt in zijn boek zo veel wetenschappelijk bewijs voor het idee dat stofwisselingsstoornissen een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van kanker. “Het toenemende inzicht in de metabole eigenschappen van kankercellen toont ons waarom een aantal maatregelen in onze leefstijl kan bijdragen aan het succes van de bestaande behandelingen die je oncoloog je kan aanbieden.’’

Niet alleen op voorkomen maar ook op behandeling

Cortvriendt richt zich dus niet alleen op het voorkomen van kanker, maar ook op de rol die goed eten, goede slaap en veel beweging zou moeten spelen bij de behandeling van kanker. Hij volgt op de voet een behandeltraject in Leiden waarbij de behandeling van borstkanker hand in hand gaat met een dieet, het Fast Mimicking Diet. Bij dat dieet laat men het lichaam wennen aan weinig eten, waar de metabole eigenschappen van cellen verbeteren. De eerste resultaten zijn volgens Cortvriendt veelbelovend.

Fast mimicking diet

Het idee van het fasting mimicking dieet is dat je lichaam denkt dat je aan het vasten (niets eten) bent, waardoor wel alle positieve effecten van vasten worden bereikt, bijvoorbeeld dat je lichaamscellen zich richten op herstel in plaats van groei, zonder dat je helemaal niets mag eten. Zoals jullie weten zijn wij grote voorstanders van zo nu en dan vasten. En het Prolon fasting programma is dan ook een vaste prik in onze routine. Ben je benieuwd naar deze manier van vasten? Klik dan hier voor meer informatie!