Ontstaan er darmklachten bij rosacea en acne?

Ontstaan er darmklachten bij rosacea en acne?

 

Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Benieuwd of mensen met de huidaandoeningen zoals rosacea en acne vaker last hebben van hun darmen? Wat zijn daarnaast de ervaringen met probiotica en het effect hiervan op de huid? Het onderzoek van geneeskundestudenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam beantwoord deze vragen. Nieuwsgierig naar de uitkomsten van het onderzoek? Lees dan zeker verder!

 

Eerder uitkomsten

Inmiddels is er al veel bekend uit de literatuur over de samenhang tussen acne en darmklachten. Zo wijzen verschillende onderzoeken uit dat darmklachten vaker voorkomen bij acne, zoals brandend maagzuur, obstipatie, buikpijn, misselijkheid/braken en een opgezwollen buik. PDS (prikkelbaredarmsyndroom) wordt daarbij vaker gezien bij acne. Hierbij geldt; hoe ernstiger de acne, hoe vaker mensen last hebben van PDS.

 

Acne en darmklachten

Dit nieuwe onderzoek toont aan dat mensen met acne meer last hebben van indigestie (een opgeblazen gevoel), constipatie (verstoppingen), buikpijn en diarree dan mensen zonder huidklachten. Bij diarree werd een relatie gevonden met de ernst van de acne; hoe ernstiger de acne, hoe meer last van diarree er werd ervaren. Daarnaast kwam in het onderzoek naar voren dat voedselallergieën of -intoleranties vaker werden gekoppeld aan acneklachten.

 

Rosacea en darmklachten

Huidaandoeningen als rosacea en darmaandoeningen lijken geleidelijk te ontstaan. Het is echter nog niet duidelijk of darmklachten aanleiding geven tot de ontwikkeling van rosacea of juist andersom. In het onderzoek werd een link gevonden tussen rosacea en de darmen. Mensen met rosacea ervaarden meer indigestie, constipatie, darmklachten en buikpijn dan mensen zonder huidproblemen. Hierbij geldt net als bij acne; hoe ernstiger de huidklachten, des te erger de darmklachten.

 

Probiotica de oplossing?!

Om te beginnen; wat is probiotica? Probiotica zijn supplementen die goede, levende bacteriën bevatten. Deze medicijnen kunnen je darm barrière verbeteren. Uit verschillende studies is al gebleken dat de inname van probiotica kan leiden tot minder huidklachten, omdat het mede kan zorgen voor een gunstig effect op het afweersysteem. Naast probiotica lijken vitamine B12 en vitamine D ook huidproblemen te verbeteren. In het onderzoek werden verschillende soorten probiotica gebruikt. De probiotica waarbij de meeste huidverbetering werden ervaren, waren Orthica Orthiflor Original, Biokult Original, Solgar Advanced Multi-Billion Dophilus en Lucovitaal mix van 6 bacteriestammen.

 

In het onderzoek is ook gekeken naar de invloed van andere supplementen, zoals vitamines op de huidklachten. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de inname van vitamine B leidde tot meer acneklachten dan de groep die geen vitamine B innam. Vitamine D en magnesium leverden daarentegen een tegenovergesteld effect op. Deze vitaminen zorgden juist voor een verminderde kans op huidklachten.

 

 

Conclusie van het onderzoek

Vastgesteld kan in ieder geval worden dat mensen met rosacea en acne vaker darmklachten hebben dan mensen zonder huidproblemen. Daarnaast zijn er flink wat onderzoeken die aantonen dat de inname van probiotica kan bijdragen aan een verbeterde huid. Het lastige is dat er vele soorten probiotica zijn en dat er nog niet goed is aangetoond welke van deze echt goed is. Het zou om deze reden goed zijn als hier meer onderzoek naar kwam. Verder is het lastig dat darmklachten vaak verschillende oorzaken kunnen hebben. Soms worden de klachten veroorzaakt door intoleranties en soms worden ze veroorzaakt door een overgroei aan bacteriën. In het ene geval za probiotica en andere supplementen wel werken en in het andere geval niet. Het blijft dus een kwestie van uitproberen wat voor jou het beste werkt.

 

Soms kunnen huisarts en/of specialist echter geen oorzaak vinden of helpt bepaalde therapie onvoldoende de klachten te verminderen. Of heb je behoefte om lichaam en geest zelf te ondersteunen en wil je weten hoe je dat het beste kunt doen. Integrale zorg gebaseerd op voeding en leefstijlaanpassingen, stressmanagement ondersteunt door metingen (biometrie, labonderzoek, gevalideerde vragenlijsten, tracking) via de whole body approach kan dan vaak verlichting geven. Bij Holland Health Clinic kijken onze artsen naar de oorzaak van de klacht met deze holistische kijk en vanuit deze visie benaderen we het probleem vanuit verschillende hoeken. Benieuwd geworden boek dan hier jouw gratis plan van aanpak consult met de arts.