Periodiek vasten, hoe zit dat?

Periodiek vasten, hoe zit dat?

 
Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Periodiek vasten, éen of meer dagen vasten of minder eten afgewisseld met normale dagen, is populair.
Wie googelt op ‘’intermittent fasting’’ vindt zo’n 6 miljoen(!) zoekresultaten. Maar hoe gezond is dat nou, om je zo nu en dan een maaltijd te ontzeggen? Begin dit jaar werd een artikel gepubliceerd waarin deze vraag nog eens centraal stond. Fans geven zich aan beter dan ooit te voelen, hoewel er tegelijkertijd ook kritiek kwam.

Zoals jullie weten zijn wij zijn grote voorstanders van zo nu en dan vasten. En het  Prolon fasting programma is dan ook een vaste prik in onze routine. Maar hoe zit dat nou eigenlijk, dat periodiek vasten. Een aantal leuke feitjes op een rij, die je VAST nog niet wist 😉

1.Vasten stamt uit de oertijd

Eigenlijk is periodiek vasten een heel natuurlijk proces. ‘’Long way back’’ werd dit in de tijd van jagers en verzamelaars namelijk al regelmatig toegepast. Niet geheel vrijwillig, maar gewoonweg omdat er niet iedere dag voldoende voedsel beschikbaar was. Het menselijk lichaam heeft dus eigenlijk al miljoenen jaar ervaring met periodiek vasten. Nu is het ons gewoon heel makkelijk gemaakt. Overal en altijd is eten beschikbaar omdat je alles in de supermarkt om de hoek kan krijgen.

2. Bewegen voor je eten is zo gek nog niet

Met vasten speel je in principe een situatie uit de oertijd na (200.000 jaar geleden). Er werd eerst bewogen voordat ze konden eten. Er werden bijvoorbeeld eerst besjes geplukt of er werd eerst gejaagd (denken en bewegen) voordat het kon worden gegeten. Een beetje actie voordat je je eerste maaltijd gaat eten op je vastendag kan dus geen kwaad!

3. Periodiek vasten is geen dieet

Hoewel veel mensen denken dat periodiek vasten een dieet is, is dit niet het geval. Het schrijft namelijk niet voor wat je eet maar wanneer en hoe lang je wel en niet eet. Oke, er zijn verschillende vormen maar in het algemeen eet je alleen binnen bepaalde ‘’periodes’’ (vandaar de naam periodiek vasten) en vast je tijdens de overgebleven tijd.

4. 16/8 schema

De bekendste vorm van periodiek vasten is het 16/8 schema. Je eet dus 8 uur op een dag, en 16 uur vast je. Bijvoorbeeld tussen 10.00 in de ochtend en tot 18.00 in de avond mag je eten.

5. Hoe je lichaam werkt

Wanneer je lichaam een langere periode geen voedingsstoffen binnenkrijgt, raken de makkelijke suikers op. Toch heeft je lichaam iets nodig om te verbranden en schakelt over naar vet. Op deze manier zal je lichaam efficiënter omgaan met verbranding. Je traint je lichaam dus eigenlijk om te werken met de systemen door zo nu en dan te vasten.

6. Veel meer bijkomende voordelen

Voor veel mensen is de reden om te gaan vasten om een paar kilo te verliezen. Maar zoals in een eerder artikel benoemd heeft vasten nog veel meer voordelen, zo worden kans op ziekten verkleind, helopt het tegen ontstekingen en gaat het ouder worden tegen.

Laat je begeleiden!

Ben jij benieuwd of (periodiek) vasten iets voor jou is? Wij nemen jouw levensstijl graag eens onder de loep en kunnen je adviseren bij de juiste vorm van vasten. Maak hier eenvoudig een afspraak.