Van burn-out naar burn-in

Van burn-out naar burn-in

 Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Deze titel van een artikel uit het Parool sprak ons aan. Omdenken het negatieve ombuigen naar het positieve. Van een burn-out naar een burn-in. Het lijkt alsof je niet meer meetelt tegenwoordig wanneer je niet af en toe een flinke burn-out hebt gehad. Uit cijfers van CBS en TNO blijken zo’n 1,3 miljoen Nederlanders last te hebben van burn-outklachten als gevolg van werkstress. De verzuimkosten door werkstress lopen op tot zo’n 2,8 miljard per jaar.

In een recent artikel deelt hoogleraar Yvo Smulders van Amsterdam UMC zijn twijfels. Is de belangrijkste oorzaak van een burn-out wel emotionele uitputting en verlies van motivatie bij wie te veel wordt gevraagd op het werk? Dient er niet veel meer naar de factoren op het werk te worden gekeken waardoor een burn-out wordt veroorzaakt?

Yvo Smulders beschrijft dat verlies van plezier in het werk en intrinsieke motivatie bij ambitieuze jonge mensen vooral door externe oorzaken wordt bepaald. Doordat werk minder zinvol wordt, administratief corvee of een gebrek aan goede organisatie. Waardoor je het idee hebt dat je met zaken bezig bent die helemaal niet bij je werk horen.

Tijdens de Coronacrisis viel het hem op dat niemand meer een burn-out had. Doordat het werk ineens zinvol werd, verdween alle overspanning als sneeuw voor de zon! Een gezamenlijk doel werd belangrijk, een can-do-mentaliteit.

Een gouden kans voor bestuurders. Een investering in een betere organisatie kan een hele boel burn-outs voorkomen. De (dreigende) burn-outcollega’s meer laten focussen op een intrinsieke motivatie. Hun plezier in het werk en hun innerlijke vuurtje een beetje opstoken. Van burn-out naar burn-in, zo noemt Yvo Smulders dat!

Intrinsieke motivatie tips:

Als je intrinsiek gemotiveerd bent, doe je iet omdat je het graag wilt, niet omdat het je van buitenaf wordt gemotiveerd dit te doen. Hoe zit het met jou intrinsieke motivatie? Een aantal tips om deze weer terug te vinden:

* Vraag jezelf eens af wat de motivatie was om ermee te beginnen? Waarom was je zo blij toen je deze baan begon of aan deze hobby begon? Probeer dat gevoel weer terug te halen

* Welke doelen stel je jezelf? Maak het meetbaar. Door het meetbaar te maken kan je er meer plezier uithalen. Sport je bijvoorbeeld om er fitter uit te zien of wil je gezonder gaan leven?

* Betrek anderen bij je doelen. Door erover te praten blijf je elkaar motiveren.

* Wil je anderen intrinsiek motiveren? Stimuleer de persoonlijke erkenning door het geven van complimenten. Geef anderen verantwoordelijkheid en laat ze meedenken. Daardoor zak de intrinsieke motivatie bij anderen ook toenemen.

Samen doelen op een rijtje zetten?

Heb je iemand nodig om samen je doelen mee op een rijtje te zetten? Iemand die je net even dat extra zetje in de rug geeft? Klik hier voor het maken van een afspraak met een van onze artsen, samen kunnen we jouw doelen bepalen!