Vasten, voor iedereen anders

Vasten, voor iedereen anders

 Article written by: Steven van Randwijck, co-founder Holland Health Clinic

Periodiek vasten. Tal van bekende Nederlanders zweren erbij. Het is zo oud als de mensheid. Wat voor jou het beste werkt, kun je alleen proefondervindelijk vaststellen door het te ervaren. Het AD schreef erover. Wat moet je weten voordat je met vasten begint? Wat zijn de verschillen en wat bestaat er allemaal? Een aantal tips/weetjes:

Ieder lichaam is anders

Ieder lichaam is anders. Welke manier van vasten voor jou werkt, kan bij iemand anders weer juist averechts werken.  Om erachter te komen wat voor jou het beste werkt is enkel door het te bevinden en het te doen.

Tal van vasten variaties

Er zijn tal van variaties op het thema vasten. Zo kan je elke dag twaalf tot zestien uur vasten (dus helemaal niets eten) of een dag vasten. Ook zijn er vastendiëten waarbij je elke maand minstens twee etmalen helemaal niets eet of heel beperkt.

The fast diet

 The Fast diet, het boek dat wereldwijd – en ook in Nederland – een bestseller werd van de Britse arts en journalist Michael Mosley is een positieve aanrader. Hierin zijn een boel recepten te vinden met heerlijke gerechten met weinig calorieën. Micheal propereert het 5/2 principe. Dat komt neer op 5 dagen normaal eten en op de andere twee dagen niet meer dan 600 kcal per dag. Leuk boek om meer over vasten te weten te komen!

De switch van glucose naar vetverbranding

De gezondheidswinst als resultaat van een periode vasten komt niet alleen door het verlies van een aantal kilo’s maar ook door de effecten van het vasten op de stofwisseling. Pas wanneer je tussen de 16-18 uur niets eet wordt je vetverbranding namelijk pas aangesproken i.p.v. je glucose (suikers). Het switchen van glucose naar vet als brandstof gaat onder meer gepaard met de productie van zogeheten ‘ketonlichamen’, die ons brein weer als brandstof kan gebruiken.

Je hoeft niet niets te eten

Om het effect van bovenstaande te bereiken hoef je niet te stoppen met eten. Wanneer je inname wordt beperkt tot 500-700 kcal per dag gebeurt dat ook. Het Fasting-mimicking dieet zoals Prolon is dan ook een goede manier om te starten met vasten waarbij je je lichaam periodiek te laten switchen.

Laat je begeleiden/adviseren 

Periodiek vasten kan ongezond zijn wanneer je periodes juist heel ongezond eet. Ook wel logisch. Wanneer je een periode met vasten afwisselt met een suiker en vetrijk dieet zal dit niets helpen en kan dit zelf ongunstig zijn voor aandoeningen zoals diabetes type 2. Vasten op de korte termijn is effectief en veilig. Langdurig intermittent fasting kan het beste onder begeleiding worden gedaan van een arts of diëtist. Heb je hulp of advies nodig? Plan hier een afspraak en samen kunnen we een plan maken, afgestemd op jouw behoeften