Voorkom bloating met deze 5 tips

Voorkom bloating met deze 5 tips

Article written by: Marguerite van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

 

Een opgezette buik die doet vermoeden dat je al drie maanden zwanger bent…. De meeste vrouwen kennen dit gevoel maar al te goed! Continue probeer je je buik in te houden, strakke jurkjes worden het liefst vermeden en je voelt je ‘chubby’. Welkom in de wereld van de opgeblazen buik, ofwel bloated belly. Hoe vervelend dit ook is, realiseer je de volgende keer dat vrijwel alle vrouwen hier last van hebben. Het is normaal! Gelukkig kun je een opgeblazen buik vaak redelijk in de hand houden. Wil je een opgeblazen buik voorkomen, lees dan onderstaande 6 tips.

 

1. Beperk je suikerinname 

Te veel suikers en dan met name toegevoegde suikers zijn niet goed. Niet alleen kan het zorgen voor stemmingswisselingen, maar ook voor een opgeblazen buik. Hoe wordt dit dan veroorzaakt? In jouw darmen leven allerlei kleine organismen, waaronder de Candida Albicans. Dit organisme zet suikers om in giftige stoffen, wat leidt tot gasvorming in de darmen. Een kleine hoeveelheid hiervan is normaal en kan geen kwaad, goede bacteriën zorgen er namelijk voor dat uitbreiding wordt voorkomen. Te veel suiker werkt dit proces helaas tegen. 

 

2. Eet voldoende vezels

Vezels, vezels, vezels… Het draait allemaal om de vezels. Een verstoorde darmwerking veroorzaakt een ophoping van gassen in de darmen wat op zijn beurt weer leidt tot een opgezwollen buik. Een goede darmwerking verkrijg je door de inname van voldoende vezels. Deze vind je met name in fruit, groenten, volkoren producten, noten, zaden en peulvruchten. Drink wel genoeg water, want vezels zuigen zich vol met vocht. Ga niet helemaal los op de groenten; prei, kool, ui en spruitjes kunnen een opgeblazen gevoel juist uitlokken. 

 

3. Langzaam eten

Als je na lang wachten dan eindelijk je maaltijd voor je neus hebt staan, dan wil je eigenlijk niets liever dan hem in één keer naar binnen werken. Toch is het ontzettend belangrijk om bewust en rustig te eten. Probeer langzaam te kauwen zodat er zo min mogelijk onnodige lucht je lichaam in gaat. Daarnaast ontdekten wetenschappers van de Harbin Medical University in China dat mensen die 40 keer op iedere hap kauwden, tot wel 12% minder calorieën opnamen dan zij die slechts 15 keer kauwden. 

 

4. Probiotica

Te veel slechte bacterien kunnen een verstoord verteringsproces veroorzaken, dit leidt tot overmatige gasproductie en dus tot een opgeblazen gevoel. Probiotica voegt goede bacterien toe aan onze darmen en zorgen er zo voor dat onze darmen weer optimaal kunnen werken. Probiotica kan gevonden worden in natuurlijke yoghurt, kefir, kimchi, zuurkool etc. Natuurlijk kun je ook een probiotica supplement nemen. 

 

5. Stress versnelt

Stress versnelt vele lichaamsprocessen (denk maar aan hartkloppingen), maar ook je spijsverstering komt in een volgende versnelling. Deze versnelling zorgt ervoor dat jouw darmen in paniek raken. Deze stress heeft als gevolg dat voedingsmiddelen niet of nauwelijks verteert worden. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat je onder invloed van stress veel gezonde darmbacteriën kwijtraakt. Hierdoor kun je last krijgen van maagzuur, diarree, misselijkheid en/of een bloated belly.

 

Onze darmen spelen dus een cruciale rol voor ons immuunsysteem, maar ook voor ons Onze darmen spelen dus een cruciale rol. Daarom is belangrijk om goed voor je darmen te zorgen. Met deze 5 tips zal het al goed lukken om een opgeblazen buik te voorkomen. Toch kan het nog zo zijn dat je tekorten hebt zonder dat je het weet. Wij kunnen deze mogelijke tekorten eenvoudig voor je meten. Daarnaast adviseren wij jou graag welke supplementen verstandig zijn om te gebruiken. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Klik dan hier voor het maken van een afspraak.

 

  1.