Waarom is het moeilijk om na het afvallen op gewicht te blijven?

Waarom is het moeilijk om na het afvallen op gewicht te blijven?

 
Ben je weleens flink wat kilo’s afgevallen én zaten ze er na een jaar weer aan? Voor velen is het moeilijk om na het afvallen op gewicht te blijven. Recent onderzoek toont aan dat maar liefst 35% van de mensen die flink wat kilo’s kwijtraakt, na een jaar weer op het oude gewicht is. Is dit te wijten aan een gebrek aan discipline? Probeert het lichaam een bepaald gewicht aan te houden? Of is er een andere duidelijke oorzaak? Benieuwd hoe dit kan en hoe je ervoor zorgt dat je op gewicht blijft? Lees dan zeker dit artikel……


De set point-theorie
Set, point, match! Ook jouw ‘ideale’ gewicht is deels biologisch bepaald. Volgens de set point-theorie hebben mensen een persoonlijk optimaal gewicht waar het lichaam altijd naar zal proberen te streven of je nu streng op dieet bent of erg veel eet. Je lichaam heeft als het ware een ingebouwde meter voor lichaamsgewicht en vetmassa. Als de vetmassa boven jouw persoonlijke set point uitkomt, wordt onder invloed van hormonen je eetlust vermindert en je verbranding verhoogt. Verkeert je lichaam onder het set point dan werkt dit omgekeerd. Dat zogenaamde set point is voor iedereen anders. Bij mensen met overgewicht verschuift deze vaak naar een hoger lichaamsgewicht en vetpercentage. Kinderen die jong aan overgewicht lijden moeten op latere leeftijd harder werken om op gewicht te blijven omdat zij in hun jeugd meer vetcellen hebben aangemaakt én dus een hoger set point hebben.  


Averechtse werking
Een combinatie van jouw genen, hormonen en fysieke activiteit zijn medeverantwoordelijk voor de grootte van jouw vetreserves én dus jouw ideale gewicht. Wist je dat het zelfs averechts kan werken als je opeens veel minder gaat eten in een poging om af te vallen? In het begin zal je zeker wat kilo’s kwijtraken maar op een gegeven moment stopt dit proces. Vaak zijn de hormonen, die verantwoordelijk zijn voor de regulering van jouw gewicht, uit balans geraakt. Je spijsvertering gaat dan minder snel werken om ervoor te zorgen dat je voldoende vetreserves behoudt. Dit is een teken van jouw lichaam dat je jouw minimale gewicht hebt bereikt.


Hoe behoud je een gezond gewicht?
Extreme diëten waarbij je jezelf volledig uithongert zijn zoals je kunt bedenken geen verstandig plan op de lange termijn om jouw ideale gewicht te bereiken én te behouden. Probeer daarentegen een gezond leef- en eetpatroon aan te nemen waarbij je vooral niet té weinig eet. Dit zal op de lange duur een resultaat opleveren wat het beste bij jou past. Het is beter om langzaam pondje voor pondje af te vallen, het is er bovendien ook niet in één keer aangekomen. Opvallend genoeg geven veel experts hetzelfde advies als antwoord op de vraag hoe je het beste op gewicht kunt blijven na het afvallen. Zij zijn er namelijk van overtuigd dat je zo min mogelijk suikerrijke dranken en bewerkte voeding moet consumeren én daarnaast is voldoende beweging en slaap ook erg belangrijk. Wees niet bang: je hoeft jezelf niet voor eeuwig alles te ontzeggen. Er is niks mis met af en toe een kaasplankje, een ijsje, een glaasje wijn of een heerlijke pizza op je vrijdagavond. Wees niet te streng voor jezelf en leef gezond en gelukkig volgens de 80/20 regel. Zo houd je jouw gezonde gewoonten veel beter vol!

Er zijn veel factoren die invloed uitoefenen op jouw gezondheid. Een gezonde leefstijl kan je erg goed helpen om gezond te blijven. De tips die we in dit artikel geven zijn slechts een greep uit een lange lijst… Wil je dus gezonder EN fitter worden? Dan kunnen we samen met jou kijken waar er gezondheidswinst valt te behalen. Wij staan klaar om samen met jou te investeren in een gezonde leefstijl vol goede gewoonten. Op naar een gezondere jij! Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Klik hier