Waarom je hulp moet zoeken bij overgangsklachten

Waarom je hulp moet zoeken bij overgangsklachten

 

Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Opvliegers, slapeloosheid, hartkloppingen en gewrichtsklachten. Voor vele vrouwen in de overgang zijn dit helaas bekende symptomen. Opvallend is dat de helft van de vrouwen bij deze overgangsklachten geen hulp zoekt. Waarom zo lang wachten met hulp zoeken? Of sterker nog; waarom helemaal geen hulp zoeken? Overgangssymptomen oefenen namelijk invloed uit op de levenskwaliteit. In dit artikel lees je waarom je juist wel hulp moet en kan zoeken. Benieuwd geworden? Lees dan zeker verder.

 

Hart- en vaatziekten

Noemenswaardige klachten in de overgang zijn nachtzweten, opvliegers en/of een menstruatiestop. Hartklachten worden daarentegen vaak in het rijtje vergeten, terwijl er een duidelijke link is tussen de overgang en hartklachten. De dalende hormoonspiegels zorgen ervoor dat er aan essentiële delen van ons lichaam geen bescherming meer wordt geboden. Daarom is het belangrijk dat je bij klachten, als vrouw rond de menopauze, tijdig aan de bel trekt. In het boek Hart & Hormonen schrijven Dr. Janneke Wittekoek en Drs. Dorenda van Dijken meer over dit onderwerp (Leestip!).

 

Doktersbezoek

Heb je overgangsklachten? Wacht dan zeker geen maanden in de hoop dat deze vanzelf overgaan! Verstandig is om na een paar dagen al naar de dokter te gaan. Door tijdig aan de bel trekken, voorkom je mogelijke schade en kun je de kwaliteit van je leven verbeteren. Te lang wachten zorgt ervoor dat je als vrouw onnodig lijdt; er zijn namelijk allerlei behandelingen mogelijk. Vrouwen moeten zeker het gevoel hebben dat zij hiervoor hulp kunnen zoeken.

 

Het hoort erbij?….

De uitspraak: ‘Het hoort er nu eenmaal bij’ hebben we vast en zeker allemaal weleens gehoord. Maar laat je zeker niet wegsturen met dit idee. Onderzoek is mogelijk en vaak zeer nuttig. Niet alles kan zomaar worden afgeschoven op ‘het zal de overgang wel zijn’. Klachten als opvliegers en hartkloppingen kunnen wijzen op de overgang, maar zouden ook goed kunnen passen bij het beeld van een te hoge bloeddruk. Op de lange termijn kunnen deze klachten, in combinatie met de missende bescherming van hormonen, zelfs leiden tot hart- en vaataandoeningen.

 

Kwaliteit van je leven verbeteren

Het is jammer dat veel vrouwen niet op de juiste manier geholpen worden bij hun overgangsklachten. En dat terwijl er juist zoveel opties zijn voor de behandeling van overgangsklachten. Essentieel is dus om niet door te blijven lopen met je overgangsklachten, maar een behandeling te zoeken die bij je past. Voorkom zo schade en leidt een gelukkiger leven met de juiste hulp. De eerste stap is vaak om een afspraak te maken bij de huisarts, maar er zijn nog vele andere nuttige opties.

 

Het zou kunnen dat jouw hormonen uit balans zijn. Naast veranderende vrouwelijke hormonen, kan er ook sprake zijn van te veel stresshormoon, of de schildklier die niet optimaal functioneert. Met leefstijl wijzingen en/of ondersteuning met hormonen of natuurlijke supplementen kunnen we jouw hormoonbalans beïnvloeden. Om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen hebben we de Hormone Check ontwikkeld. We kijken naar jouw klacht met een holistische blik, we meten dus niet alleen de hormonen maar kijken ook naar mind, voeding en beweging. Benieuwd? Boek je Hormone Check hier.