Waarom krijg je juist trek van snacken?

Waarom krijg je juist trek van snacken?

 

Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Snacken, snaaien of snoepen, we doen het allemaal wel eens. Af en toe genieten van iets lekkers kan natuurlijk ook helemaal geen kwaad. Het kan echter zo zijn dat je je eetgedrag niet onder controle hebt en té vaak snaait. Het lukt je simpelweg niet om het maar bij een stukje chocolade te houden. Wil jij weten waar snaaigedrag vandaan komt? Wat een hongergevoel is? En wat je hiertegen kunt doen? Lees dan vooral verder.

 

Wat is honger?

Bij het ontstaan van trek spelen verschillende hormonen en boodschapperstoffen een rol. Deze hormonen en stoffen bepalen wat er met ons voedsel gebeurt en hoe het wordt verteerd en opgenomen. Er zijn drie belangrijke hormonen die ook wel hongerhoromonen worden genoemd; Leptine, Ghreline en Insuline. Het hormoon Ghreline veroorzaakt het hongergevoel en wordt afgescheiden door de maagwand. Leptine wordt aangemaakt in de vetcellen en geeft het signaal af dat je genoeg gegeten hebt. Het hormoon Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Insuline wordt afgegeven in de alvleesklier. Als ons eten of drinken koolhydraten bevat dan wordt dit in je lichaam afgebroken en omgezet naar bloedsuiker (glucose). Op dat moment zal de bloedsuikerspiegel stijgen. Insuline zorgt ervoor dat glucose in het bloed wordt opgenomen in de cellen en hierdoor zal de bloedsuikerspiegel weer dalen.

 

Verzadigingsgevoel beïnvloeden

Je kan je verzadigingsgevoel beïnvloeden. Sommige voedingsmiddelen geven namelijk langer een signaal af dat er voldoende is gegeten. Fastfood komt bijvoorbeeld vaak niet goed achter in de darm terecht waardoor je hormonen minder snel worden geprikkeld en je weer sneller trek krijgt. Dit komt doordat snelle koolhydraten en suikers het hongergevoel juist triggeren. Producten met suiker, wit meel, witte rijst en witte pasta worden door je lichaam namelijk heel snel omgezet in glucose waardoor je bloedsuiker snel stijgt. Je lichaam maakt dan insuline aan om die suiker weer af te breken met als gevolg dat je bloedsuiker weer daalt. Het gevolg: honger en vooral trek in meer vette en zoete voeding. Het hongerhormoon wordt dus heel even onderdrukt, maar daarna heb je opnieuw honger. Suikersnacks beïnvloeden dus de verkeerde hormonen, daarom krijg je juist trek van snacken.

 

Vezelrijke voeding

Vezelrijke voeding geeft wel een vol gevoel, omdat deze voeding wel achterin de darmen terecht komt. Daar zorgt het voor een goede prikkeling van het hormoon en dus voor een vol gevoel. Andere voedingsstoffen die een sterker en langduriger signaal aan de hersenen geven dat je vol zit, zijn bepaalde gezonde vetten en eiwitten. Maar ook peulvruchten zoals kikkererwten, linzen, bonen en avocado zijn goede verzadigers. Ook hoe je eet, speelt een rol! Probeer niet te snel te eten, that’s the golden tip!

 

Langzaam eten

Honger en trek ontstaan niet alleen vanuit de darmen of maag, vetweefsel speelt hierin ook een belangrijke rol. In ons vetweefsel worden belangrijke boodschapperstoffen aangemaakt die communiceren met onze hersenen. Leptine is één van die boodschapperstoffen en wordt in ons vetweefsel aangemaakt als we ongeveer twintig minuten aan het eten zijn. Na deze tijd reist het via het bloed naar de hypothalamus. Leptine geeft hier de boodschap af dat we genoeg gegeten hebben en dat we kunnen stoppen met eten. Eet dus langzaam en leg af en toe je vork en mes even neer. Op deze manier zorg je ervoor dat Leptine goed zijn werk kan doen!

 

Wat eet ik en is dat gezond? Eet ik te veel koolhydraten? Drink ik te veel koffie of te weinig water? Welke vitaminen mis ik? Voeding of vulling, wat eet jij eigenlijk? Metabolics kijkt naar je voeding en ontlasting. Eet je (dierlijke) proteïne of juist vegetarisch? Wat werkt voor jou? Alles wat we eten en drinken heeft effect op je lichaam. Wil je afvallen? Of wil je misschien advies op het gebied van voeding en levensstijl. Wij helpen je graag verder. Boek nu jouw gratis telefonisch consult.