6 voedingstips voor een goede hormoonbalans

6 voedingstips voor een goede hormoonbalans

Article written by: Marguerite van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

 

Vaak wordt over hormonen gesproken in de negatieve zin. Chagrijnig, futloos en prikkelbaar? ‘Het zullen mijn hormonen wel weer zijn.’ We vergeten echter bijna dat onze hormonen ook veel positieve processen in het lichaam teweegbrengen. Natuurlijk zijn we als vrouw niet dol op die ene vervelende week per maand, maar het is wel een prestatie dat je als vrouw gemiddeld 400 keer in je leven een eisprong krijgt. Om ervoor te zorgen dat je eierstokken optimaal blijven functioneren, is het van belang om je hormonen in balans te houden. Goed nieuws; dat kun je grotendeels zelf regelen door middel van jouw dagelijkse voedingspatroon. Wij zetten de belangrijkste tips geïnspireerd op het boek ‘The Hormone Balance Diet’ voor jou op een rijtje.

 

 

Goede vetten en omega-3

Hormonen worden deels geproduceerd door cholesterol en dit vinden we in vet. Vetten worden vaak als ‘slecht’ gezien, maar je hebt ze wel degelijk nodig voor een goede hormonale balans. Avocado, noten, zaden en vette vis bevatten veel gezonde vetten.

 

Eiwitinname

Eiwitten zijn noodzakelijk voor verschillende processen in het lichaam, met name de regeling van de neurotransmitters dopamine en serotonine. Een tekort van deze stoffen resulteert in stressgevoelens en slaapproblemen, wat op zijn beurt weer invloed heeft op de vrouwelijke hormonen. Dierlijke eiwitten vind je met name in vlees, kaas, melk en eieren en plantaardige eiwitten zitten vooral in peulvruchten, brood, graanproducten en noten.

 

Magnesium

Magnesium is een mineraal wat voorkomt in groente, noten, melkproducten en graanproducten. Het is onder andere nodig voor de vorming van botten en spieren en speelt een grote bij de functionering van spieren en de overdracht van prikkels in spieren in de zenuwbanen. In de westerse wereld hebben mensen vaak een magnesiumtekort. Mocht je het moeilijk vinden om magnesium binnen te krijgen via je dagelijkse voeding, dan kan magnesium in pilvorm een goede optie zijn voor jou.

 

Vitamine B

Als je veel stress ervaart is het goed om veel vitamine B te eten. Als deze inname voldoende is, profiteert je brein hiervan en heb je minder kans op depressies en angsten. Vitamine B vind je voornamelijk terug in dierlijke producten, zoals eieren, vlees en zuivel. Om deze reden worden veganisten vaak aangeraden om B12-supplementen te slikken.

 

Gefermenteerd voedsel

Ben jij al een groot fan van augurken, zuurkool en kimchi? Misschien nog niet, maar het wel erg gezond! De bacteriën die zich in dit voedsel bevinden bevorderen de spijsvertering. Deze bacteriën, ook wel probiotica genoemd, zorgen ervoor dat voedingsstoffen zo goed mogelijk uit je eten worden gehaald kunnen worden. Daarnaast zorgt probiotica voor een direct effect op de regulering van oestrogeen.

 

Bloedsuikerbalans

Er bestaat een verschil tussen langzame en snelle koolhydraten. Je lichaam ondervindt op de lange termijn bijvoorbeeld niet zoveel resultaten aan suiker en wit brood, maar des te meer aan groenten en volkoren producten. Koolhydraten zijn verbindingen van ‘suikers’, ofwel glucose. Volkoren producten bevatten veel van dit soort verbinden, die in het lichaam worden afgebroken tot allemaal kleine stukjes glucose. In wit brood zitten veel minder van dit soort verbindingen, de afbraak van deze verbindingen duurt dus ook minder lang. Je voelt je daarom minder lang vol en ervaart minder lang een energiek gevoel.

 

Jouw hormoonbalans

Het zou kunnen dat jouw hormonen uit balans zijn. Naast veranderende vrouwelijke of mannelijke hormonen, kan er ook sprake bijvoorbeeld zijn van te veel stresshormoon, of de schildklier die niet optimaal functioneert. Met leefstijl wijzingen en/of ondersteuning met hormonen of natuurlijke supplementen kunnen we jouw hormoonbalans beïnvloeden. Om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen hebben we de Hormone Check ontwikkeld. We kijken naar jouw klacht met een holistische blik, we meten dus niet alleen de hormonen maar kijken ook naar mind, voeding en beweging. Benieuwd? Boek je Hormone Check hier.

 

  1.