De kloof tussen gezond en ongezond Nederland

De kloof tussen gezond en ongezond Nederland

Laatst kwamen we het tegen in een artikel, de Coronakloof. De wat? Het gat tussen de gezonde kant de ongezonde kant van de samenleving. Corona schijnt deze kloof nog eens extra te vergroten. Hoewel uit het onderzoek naar voren kwam dat de meeste mensen niet eens zo anders eten blijkt de kloof toch toe te nemen. En wel door twee uitersten: Er is een groep die nu juist extra werk maakt van z’n gezondheid en een groep die juist meer naar sigaretten, ongezond voedsel en drank grijpen en daarbij ook nog eens minder bewegen. De een denkt in kansen, de ander valt eerder in zijn slechte gewoontes. Waarom reageren we hier toch zo anders op en hoe kan je met kleine aanpassingen alsnog veranderingen aanbrengen in je patroon?

 

Gewoontedieren
We zijn nu eenmaal gewoontedieren. 95% van wat je doet, doe je gewoon onbewust. Je staat iedere dag op, je poetst iedere dag je tanden, je zet je kopje koffie. Maar wanneer iemand je vraagt met welke hand je vanmorgen je tanden hebt gepoetst of in welke volgorde je alles hebt gedaan moet je er toch even bij nadenken. Het zijn allemaal dingen die je gewoon doet zonder erbij na te denken. Wanneer je je levensstijl wilt veranderen dan zal je aan positieve gewoontes moeten werken. Hoe meer positieve gewoontes je je eigen maakt, hoe sneller je een gezondere levensstijl ontwikkeld. Maak er een gewoonte van om een rondje te wandelen na het eten, je dag te beginnen met een smoothie of het koken van een gezonde maaltijd. Door vaak te herhalen, herhalen en herhalen maak je het zo een gewoonte. Eigenlijk net als fietsen. Hoe vaak ging je vroeger niet op je gezicht voordat je echt kon fietsen. Nu is het heel gewoon. 

Omgeving

Niet alleen aangeboren factoren, maar ook waar je wordt geboren, hoe je opgroeit, de omgeving waarin je woont en werkt, de keuzes die jij en anderen voor je maken hebben impact op je gezondheid. De leefomgeving bepaalt vaak direct of gezond gedrag mogelijk is. Je fysieke omgeving kan je gedrag stimuleren of juist belemmeren. Hoewel je omgeving bepalend is heb je zelf ook enigszins invloed op hoe je die omgeving inricht. Je sportschool om de hoek is nu misschien gesloten, maar een rondje lopen om te zorgen dat je die 10.000 stappen per dag haalt is voor de meesten haalbaar. Ben je gevoelig om s ’avonds laat ongezond te snaaien? Leg de snacks op een andere plek en zorg dat er altijd een gezonde variant in het grijpzicht is.  Kan je nu niet met de fiets naar het werk omdat je genoodzaakt bent om thuis te werken? Fiets eens na het eten een mooi rondje nu het tot laat licht is en je zal verbaasd zijn wat je eigen buurt je te bieden heeft!

Mindset

Het woord ‘’mindset’’ is best een vaag begrip. Je moet gewoon de juiste mindset hebben, dan komt het wel goed. Mindset is niets anders dan wat jij denkt of gelooft over iets. En wat je gelooft, bepaalt je gedrag, je vooruitzicht en je mentale houding. Wat geloof jij over waar je je goed bij voelt, over bewegen, je werk-privé balans of je relatie met eten? Geloof jij dat je je levensstijl kunt veranderen? Start eens met een aantal doelen voor vandaag neer te zetten, niet voor de rest van je leven maar begin klein met vragen als: Hoe wil ik me vandaag voelen? Wat kan ik vandaag doen om mezelf trots te voelen? Positieve gedachten creëren een positieve mind en die zorgen voor positieve resultaten.

Samen op weg naar een gezonder leven?

Heb jij een exra steuntje in de rug nodig op weg naar een gezonde levensstijl? Maak kennis met ons om een  consult in te plannen. We brengen je gezondheid in kaart en begeleiden je naar een gezonder leven!