Hormonen op hol

Hormonen op hol

 Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Hormonen, vaak wordt gedacht dat dit een typisch vrouwenonderwerp is. Menstruatie, de overgang, humeurwisselingen. Slecht humeur? Ah, dat zijn zeker de hormonen! Onterecht. Want hormonen beïnvloeden elke dag zo’n beetje alle processen in je hoofd en je lijf. En zowel alleen bij vrouwen en mannen kunnen deze je lichaam en geest flink op hol brengen. Hoe zit dit nou precies in elkaar en met welke hormonen hebben we nou eigenlijk dagelijks te dealen? Een paar interessante feitjes over hormonen en hun werking.

Wat zijn dat nou eigenlijk, hormonen?

De mens is een complex organisme dat continue in verandering is. Er vinden vele processen plaats in het lichaam (bv. bloed door lichaam pompen) die beïnvloed worden door externe factoren (bv. water drinken). Om gezond te blijven zal het lichaam deze processen moeten reguleren (bv. meer plassen). In deze regulatie spelen hormonen naast het zenuwstelsel een zeer belangrijke rol. Hormonen hebben, in tegenstelling tot het zenuwstelsel, een trage regulatie. Op lange termijn zijn hormonen echter veel belangrijker dan de regulatie van het zenuwstelsel. Er zijn vele tientallen hormonen bekend en er worden nog altijd nieuwe hormonen ontdekt. Deze stoffen werken als communicatie tussen cellen in het lichaam. Indien er iets misgaat in deze communicatie, zal het lichaam ziek worden. Bij vele ziekten spelen hormonen dan ook een belangrijke rol.

Betekenins ‘hormoon’

De naam ‘hormoon’ komt van het Griekse woord “hormao” dat “in beweging zetten” betekent. Dit is precies wat hormonen doen: zij zijn de boodschappers in ons lichaam en zij zijn in staat om via de bloedsomloop te reizen van de plek waar ze worden uitgescheiden (bv. de schildklier) naar de plek waar ze een effect moeten hebben (bv. de darmen of het hart). Het kan een tijdje duren voordat het effect van de hormonen merkbaar is, omdat de doelcellen niet altijd meteen bereikt worden. Hierdoor is het effect meestal niet direct, maar het effect wel langdurig.

Hebben mannen en vrouwen verschillende hormonen?

Nee, iedereen heeft alle hormonen in zijn lijf. Mannen hebben dus ook (een klein beetje) vrouwelijke hormonen (oestrogenen) en vrouwen (een klein beetje) mannelijke (testosteron). Wel is het zo dat de hoeveelheden geslachtshormonen bij mannen en vrouwen erg verschillen.

Wat zijn de belangrijkste hormonen en wat doen ze?

Cortisol: Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel. Het is een manier van je lichaam om snel te handelen in stressvolle situaties: cortisol kan namelijk een boost aan je energieniveau geven zodat je kunt vechten of vluchten. Bij de meeste stressprikkels die je tegenwoordig ervaart is vechten of vluchten niet per se een optie, zoals bij een discussie, irritatie of hoge werkdruk.  Het resultaat kan een te hoge cortisolwaarde in je lichaam zijn. Hierdoor kun je last krijgen van een grotere eetlust, snelle veroudering, rusteloosheid en weinig energie. Je cortisolgehalte kan haarfijn worden gemeten. Via haaranalyse meten wij de gemiddelde cortisolwaarde per maand. Tot wel 3 maanden terug!

InsulineInsuline regelt de glucosestofwisseling, en speelt een rol bij de vetstofwisseling. Het zorgt ervoor dat koolhydraten (zoals suiker) uit je voeding je cellen in kunnen en niet achterblijven in je bloed. Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier, die net onder de maag ligt. Gedurende de dag geeft de alvleesklier telkens een beetje insuline af. Vlak na de maaltijden neemt de afgifte van insuline sterk toe om het glucoseaanbod te kunnen verwerken. Bij een tekort aan insuline, of als de insuline onvoldoende effect heeft, blijft er te veel glucose in het bloed zitten. Daardoor kunnen er verschillende klachten optreden.

 Melatonine: Melatonine staat bekend als het slaaphormoon. Normaal gesproken, in een gezond lichaam en in gezonde leefomstandigheden, maakt de pijnappelklier er genoeg van aan op het juiste moment van de dag. Echter, als er een verstoring is in je hormoonhuishouding of als je biologische klok in de war is, dan kan deze natuurlijke aanmaak verstoord worden.

Testosteron: Testosteron is een hormoon dat de mannelijke eigenschappen versterkt en wordt bij de man gemaakt in de testikels en bij de vrouw in de eierstokken. Daarnaast wordt het testosteron hormoon bij zowel mannen als vrouwen in de bijnier gemaakt. Testosteron is een anabool of herstel hormoon. Dit betekent dat als we het over de invloed van leefstijl hebben dat rust en herstel zeer belangrijk zijn.

Oestrogenen: de vrouwelijke geslachtshormonen zorgen onder andere voor de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken en regelen de menstruatiecyclus. Maar ze zijn bijvoorbeeld ook betrokken bij het op peil houden van de bloeddruk en het cholesterol, en het sterk houden van de botten.

Thyroxine: dit schildklierhormoon stimuleert onder andere de vetverbranding, maakt energie vrij, verbetert de doorbloeding, verhoogt de eetlust en hartslag, reguleert de stofwisseling en verlaagt het cholestrol.

Conclusie

Hormonen hebben een ontzettend belangrijke rol in ons lichaam. Slecht slapen, je moeilijk kunnen concentreren, gewichtstoename, nachtzweten, last hebben van stemmingswisselingen, opvliegers of een laag libido? Het zijn allemaal voorbeelden van klachten en aandoeningen die kunnen worden gelinkt aan een onevenwichtige aanwezigheid of balans van hormonen in het lichaam. Om te kijken wat bij jou precies de oorzaak is en wat eraan te doen is, hebben we de Hormone Check ontwikkeld.

Onze hormone check

De Hormone Check is een uitgebalanceerde combinatie van testen, metingen en labtesten om jouw gezondheid en jouw hormoonwaardes in kaart te brengen. Alles in ons lichaam is ‘connected’. Sommige klachten worden veroorzaakt door schommelende hormonen, andere weer door leefstijl. Daarnaast kan een kleine leefstijl aanpassing hormonale klachten verminderen. De Hormone Check geeft inzicht in jouw hormoonbalans, jouw gezondheid en jouw levensstijl. De Hormone Check bestaat uit twee consulten: het intake consult en na minimaal 7 dagen het resultaten consult.

We doen onderzoek op het gebied van jouw Mind, Motion, Metabolics & Measurements.

We voeren een bloedonderzoek uit en analyseren de lab uitslagen van de 7 belangrijkste hormonen, cholesterol, nieren- en schildklierfunctie en bepalen jouw cardiovasculair risicoprofiel (NHG preventiescore). Een afspraak voor een Hormone check maak je hier.