Leefstijlgeneeskunde & mentale gezondheid (3/3)

Leefstijlgeneeskunde & mentale gezondheid (3/3)

Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

In deel 1  en deel 2 van deze reeks werd al eerder benoemd, er komt (gelukkig) steeds meer wetenschappelijk bewijs  dat leefstijlinventies potentie hebben. In een wetenschappelijke bundel zijn een aantal belangrijke bewijzen verzameld waaruit blijkt dat leefstijlinventies sterk kunnen bijdragen aan gezondheidswinst.

In de vorige twee artikelen hebben we de relatie tussen voeding en leefstijlgeneeskunde en de relatie tussen beweging en leefstijlgeneeskunde toegelicht. Vandaag deel 3: Leefstijlgeneeskunde en mentale gezondheid.

Wanneer je aan gezondheid denkt, denk je al vaak aan je fysieke gezondheid. Heb ik een goede conditie? Ben ik niet te zwaar? Sport ik genoeg? Eet ik gezond? Je gaat meer bewegen, vroeg naar bed, je stopt met roken of past je eetpatroon aan. Maar verzorging van je geest is net zo belangrijk. Wanneer je positiever denkt, voel je je lekkerder, heb je minder stress en functioneer je beter.

Gelukkig gaan we als maatschappij steeds meer inzien dat mentale gezondheid minstens zo belangrijk is als fysieke gezondheid. En ook hier geldt: Voorkomen is beter dan genezen. Natuurlijk heeft iedereen wel eens professionele hulp nodig op dit vlak en daar hoef je je dan ook echt niet voor te schamen. Maar vergeet niet dat je zelf al een aantal zaken aan je dagelijkse routine kunt toevoegen die bevorderlijk zijn voor je mentale gezondheid, eigenlijk kan je het zien als trainen in de sportschool, maar dan voor je brein! Anders denken begint als een goede training voor je brein, hier 3 ‘’omdenktrainingtips’’ die bevorderlijk zijn voor je mentale gezondheid:

1. Denk positief

Hoe je denkt is vaak hoe je je voelt. Heb je negatieve gedachten, dan voel je je vaak ook negatief. Train daarom om deze om te buigen. Schrijf eens dagelijks op waar je dankbaar voor bent. Dat je iedere dag te eten hebt, het zonnetje dat vandaag scheen of dat goede gesprek met een vriend. Soms nemen we alles zo vanzelfsprekend dat we vergeten dat alledaagse dingen soms helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. Voeg dit eens toe aan je dagelijkse routine en je zal zien dat je mindset veranderd!

2. Denk in lessen

In plaats van in te blijven zitten en je te frustreren over situaties die geweest zijn, kan je je beter afvragen wat je ervan geleerd hebt. Zo creëer je geen problemen, maar juist leersituaties. Door situaties op deze manier om te buigen die je steeds vaker hoe je zaken kunt voorkomen. In plaats van: “Wat is me nu weer overkomen, hoe had ik zo stom kunnen zijn” naar ‘dit is me overkomen en dit heb ik ervan geleerd, zo ga ik het de volgende keer aanpakken’’!

3. Denk in doelen

Zowel in je privé als in je werksituatie geven doelen je richting. Door iedere dag actie te ondernemen en voor jezelf doelen te stellen, of deze nou groot of klein zijn haal je voldoening uit je dag. Je weet waarvoor je opstaat en wat jou motivatie is.  Je doelen en dromen omzetten naar realiteit heeft kracht en door er iedere dag aan te werken verhoog je je mentale kracht.

Extra steuntje nodig?

Kan jij wel wat begeleiding gebruiken op weg naar jouw optimale gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Maak kennis met ons en neem contact met ons op om een eerste  consult in te plannen. We brengen je gezondheid in kaart en begeleiden je naar een gezonder leven!