Pas op met vitaminesupplementen

Pas op met vitaminepillen

 Article written by: Steven van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

Neem jij ook weleens wat extra vitamientjes in de vorm van capsules, poeders of pillen? Wij Nederlanders vinden dit namelijk over het algemeen heel gewoon. Uit de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat ongeveer 42% van de Nederlanders in de wintermaanden extra supplementen slikt. Maar wat vindt ons lichaam daar eigenlijk van?

Wat heeft ons lichaam eigenlijk nodig?

Er zijn 13 vitamines die ons lichaam moet binnenkrijgen via voeding, omdat het lichaam deze zelf niet kan aanmaken. De behoefte van vitamines verschilt overigens per persoon, niet iedereen heeft er evenveel nodig. Voor alle verschillende leeftijdsgroepen heeft de Gezondheidsraad een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) opgesteld. Deze ADH dekt de behoefte van 97.5% van de mensen in die groep, slechts een klein deel (2,5%) heeft meer nodig dan de ADH. Daarbij geldt ook dat kinderen soms iets minder nodig kunnen hebben en ouderen en zwangere vrouwen daarentegen soms wat meer.

Hiermee moet je oppassen

Er zijn 6 vitamines waarbij een hoge dosering gevaarlijk zijn. Het langdurig overmatig slikken van deze vitamines kan schade opleveren voor de gezondheid. We hebben het dan over de vitamine: A, B3, B6, B11 (foliumzuur), D en E. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft een maximale dosering opgesteld die nog veilig is voor volwassenen, de zogenaamde bovengrens. Deze maxima liggen tussen 4 en 50 keer de ADH.

Wat je merkt bij een overdosis

Allereerst is een overschot aan vitamines bijna alleen mogelijk als je supplementen slikt waarin meer dan de ADH zit of als je meer tabletten inneemt dan op de verpakking worden aanbevolen. Tot slot kan overdosering ook voorkomen als je verschillende supplementen combineert. Neem je bijvoorbeeld multivitamine en daarnaast nog een los vitamine C-supplement, dan kan de bovengrens overschreden worden. Een overschot aan vitamines kan leiden tot verschillende klachten afhankelijk van de soort vitamine:

  • Vitamine A: vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en mogelijk afwijkingen aan de ogen, huid en botten. 
  • Vitamine B3 (niacine): soms bevatten supplementen niacine de stof nicotinamide, een te hoge dosering daarvan kan beschadigingen aan de ogen en lever aanbrengen. Soms is ook de stof nicotinezuur aanwezig, een te hoge dosering hiervan kan leiden tot verwijding van de bloedvaten.
  • Vitamine B6: aantasting van het zenuwstelsel, te merken aan gevoelloosheid, tintelingen en ernstige zenuwpijn in de handen en voeten. 
  • Vitamine B11 (foliumzuur): op zichzelf niet schadelijk voor het lichaam. Het heeft alleen als nadeel dat een overdosis ertoe leidt dat een eventueel tekort aan vitamine B12 moeilijker kan worden aangetoond.
  • Vitamine D: misselijkheid, verminderde eetlust, obstipatie, slaperigheid en kalkafzettingen in de nieren, bloedvaten en het hart.
  • Vitamine E: verstoren van processen in de weefsels.

 

Geen supplementen meer? 

Natuurlijk hoef je niet zover te gaan dat je helemaal geen supplementen meer neemt. Het is alleen heel belangrijk om de aanbevolen dosering op de verpakking te volgen. Probeer daarnaast hooggedoseerde supplementen te laten liggen en supplementen niet te combineren. Probeer jezelf daarnaast eens de vraag te stellen of je echt al die supplementen nodig hebt. Natuurlijk zijn vitamines ontzettend goed voor ons lichaam, maar meer betekent lang niet altijd beter. Door gezond en gevarieerd te eten, krijg je als het goed is al de nodige vitamines binnen. Het slikken van een extra supplement heeft dan niet altijd toegevoegde waarde.

 

Heb ik extra vitamines nodig?

Twijfel je of jouw vitamines op peil zijn? Zelfs als je denkt dat je gezond en gevarieerd eet, kan het toch nog zo zijn dat je tekorten hebt zonder dat je het weet. Geen probleem, wij kunnen deze mogelijke tekorten eenvoudig voor je meten. Daarnaast adviseren wij jou graag welke supplementen verstandig zijn om te gebruiken. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Klik dan hier voor het maken van een afspraak.