Wist je dat mannen ook in de overgang kunnen komen?

Wist je dat mannen ook in de overgang kunnen komen?

Article written by: Marguerite van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

Andropauze, penopauze; zit jouw man in de menopauze? De overgang bij vrouwen is voor velen van ons bekend. Maar kunnen mannen ook in de overgang komen? Ja zeker, ook mannen maken dit mee! Wat houdt de andropauze precies in? Wat zijn typische mannelijke overgangsklachten? En wat dan we hier dan tegen? In dit artikel lees je tips voor mannen die in de overgang zijn…. Lees zeker verder.

Wat is de andropauze?

Als mannen ouder worden, neemt hun testosterongehalte geleidelijk aan af. Het hormoon testosteron is van invloed op het libido, immuunsysteem, de botten, spieren en de hersenen. Kortom; testosteron is van belang voor een goed functionerend mannenlichaam. Vanaf het 40e levensjaar daalt de testosteronproductie, lang niet zo snel als bij vrouwen, maar toch kunnen sommige mannen hier wat van merken. De overgangssymptomen bij mannen zijn vaak wat subtieler en vallen minder op. Dit komt doordat de veranderingen in de hormoonspiegel meer geleidelijk verlopen.

Symptomen andropauze

  • Lusteloosheid
  • Bloedarmoede
  • Botontkalking
  • Humeurigheid
  • Verminderde spierkracht
  • Opvliegers
  • Verlaagd libido
  • Vetopstapeling rondom de buik en heupen

Wat doen we hier nu aan?!

Bij hevige overgangsklachten is het verstandig om contact op te nemen met een huisarts, deze kan eventueel medicatie geven om het testosterontekort aan te vullen. Daarnaast is het verstandig om kritisch te zijn en te bedenk dat je door gezond leven ook stappen in de goede richting kunt zetten. Wees je er daarnaast ook van bewust dat je genetische aanleg voor het grootste gedeelte bepaalt hoe erg je lijdt onder de overgang. Als je overgangsklachten wilt verminderen is er vaak helaas geen sprake van een quick fix: het is van belang om je gehele leefstijl aan te passen. Voor mannen in de overgang is krachttraining erg belangrijk, daarbij komt veel testosteron vrij en daarnaast zorgt spiermassa ervoor dat je je fit en vitaal voelt.

Mannen vs. vrouwen

Bij vrouwen wordt de overgang vrij plotseling en snel ingezet en bij mannen gaat deze onschadelijk heel geleidelijk. Bij mannen wordt de testosterondaling rond hun 25e ingezet en pas boven de 50 jaar wordt hier iets van gemerkt. Overgangsklachten kunnen bij beiden partijen hevig zijn, toch zien we dat vrouwen meer nadelige gevolgen ervaren. Bij vrouwen in de overgang uitten deze nadelige gevolgen zich in slaapproblemen, opvliegers, stemmingswisselingen, veranderend eetgedrag en zware mentale problemen. Daarnaast komt de huid te veranderen waardoor je snel uiterlijke veroudering kunt ervaren. Mannen worden mentaal gezien minder daadkrachtig en rustiger. Sommige mannen ervaren helaas ook depressieve klachten.

Natuurlijk zijn er nog veel meer voedingsmiddelen die goed zijn voor een hormonale balans. Wij hebben er hier alvast een paar voor je op een rijtje gezet. Deze maand staat in het teken van hormonen, je zal dus nog veel meer te weten komen hierover. Houd onze sociale mediakanalen en website dus goed in de gaten voor alle informatie over hormonen. Heb je echter het gevoel dat jouw lichaam hormonaal uit balans is? Wij kunnen je helpen door middel van een Hormone Check waarna de arts jou uitlegt waar het hormonale probleem aan ligt en wat je ertegen kunt doen. Benieuwd geworden? Maak dan hier jouw afspraak.