5 tips om te kunnen ontspannen in drukke perioden

5 tips om te kunnen ontspannen in drukke perioden 

 Article written by: Marguerite van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

We naderen alweer bijna het einde van de maand september. Wat vloog deze maand weer voorbij! September, de maand na de zomervakantie, waarin het ‘normale’ leven vol drukte, stress en verplichtingen weer begint. Met name als de spanning het hoogst is lijkt het onmogelijk om te ontspannen. De 5 tips in dit artikel helpen je om zelfs in de drukste tijden rust te vinden en te ontspannen. Benieuwd? Lees dan zeker verder.

Tip 1: Schrijf het van je af

Van de ene afspraak naar de andere, deadlines, sporten en dan ook nog een sociaal leven onderhouden… We hebben het er maar druk mee! Vaak leven we in een sneltrein en hebben we het gevoel dat we worden geleefd dan dat we daadwerkelijk leven. Maar wat gaat er nu eigenlijk om je hoofd om op dit soort drukke dagen? Vraag jezelf af waardoor je je eigenlijk zo gespannen voelt. Ben je het overzicht kwijtgeraakt of maak je je vooral druk? De oplossing: schrijf je hoofd leeg en merk dat je hersenen zich even kunnen ontspannen.

Je hersenen proberen zich continue vast te houden aan alle dingen die nog gedaan moeten worden en die je nog wilt doen. Het helpt om deze zaken even op papier te zetten zodat je hersenen kunnen ontspannen, omdat ze weten dat het dan is vastgelegd. Wat je nog moet én wilt doen staat nu zwart op wit, je hoeft het dus niet meer te onthouden! Het zal je verbazen hoeveel orde en rust dit je oplevert. Zorg voor een wekelijks overzicht van de dingen die je moet en wilt doen en voel hoe je zo ontspannener door de week heen vliegt.

Tip 2: Even relativeren

Het is best verhelderend om te ontdekken dat vele stressbuien er eigenlijk helemaal niet toe doen. Probeer je drukte af en toe te relativeren en stel jezelf wat persoonlijke vragen. Is het mijn energie waard om hierom te stressen? Wat schiet ik er nou eigenlijk mee op? Gaan de zaken beter als ik me zo druk maak? Natuurlijk is het belangrijk dat zaken in drukke tijden ook goed blijven lopen, maar als iets even een keer niet zo goed loopt, is dat dan een ramp?

Tip 3: Lichamelijke ontspanning

Bij veel drukte is het lastig om je geestelijk te kunnen ontspannen. De kans is groot dat je daarom meer resultaat behaalt met een lichamelijke ontspanning. Vind je mediteren lastig? Probeer dan op een lichamelijke manier ontspanning te zoeken. Laat jezelf bijvoorbeeld in een warm bad zaken. Of wat dacht je van een avondje naar de sauna, een heerlijke massage of een uitgebreide douchebeurt. Adem een paar keer diep in en uit en voel hoe je lichaam zich ontspant. Laat alle spanning langzaam los en zorg ervoor dat de drukte geen controle krijgt over jouw lichaam!

Tip 4: Sociale ontspanning

Wist je dat sociaal contact ook een geweldige manier is om te ontspannen? Gezellige momenten met vrienden of familie helpen je de drukte te verwerken en geven je de gelegenheid om je dagelijkse stoom af te blazen. Ga je voor sociale ontspanning? Spreek dan wel af met mensen waar je je echt goed bij voelt, en ga er samen op uit!

Tip 5: Vind jouw dagelijkse kleine rustpunten

Ontspanning kan je groot aanpakken, maar natuurlijk ook heel klein. Kleine rustpunten zijn makkelijker en vaker uit te voeren waardoor ze ervoor zorgen dat de spanning nooit te hoog op kan lopen. Voorbeelden van kleine rustpunten zijn:

  • Jezelf regelmatig lekker uitrekken
  • Even rustig wat drinken zonder iets anders te doen
  • Een aantal keer diep in en uitademen
  • Rustig een rondje wandelen zonder oortjes of telefoon; laat de natuur zijn werk doen!
  • Een klusje waarbij je je hoofd leeg kunt maken; schoonmaken of lekker opruimen
  • Bewust genieten van je lievelingsnummer

Iedereen heeft een portie ‘gezonde stress’ nodig om dagelijks te kunnen functioneren. Deze ‘fight or flight’ stressreactie hebben we nodig om snel te kunnen reageren in levensbedreigende situaties. Helaas kan ons lichaam ook te sterk reageren op stressvolle situaties. Bij ongezonde langdurige stress is er sprake van constante verhoging van de adrenaline en cortisolspiegel. Deze chronische stress draagt bij aan verhoogde bloeddruk, het vormen van vaatstolsels en is een belangrijke factor bij overgewicht. Ervaar jij ongezonde langdurige stress? En zou je graag een psychologische analyse en advies willen om je balans weer terug te vinden? Hervind met een psychologisch consult in drie stappen de balans tussen spanning en ontspanning.