De invloed van de corona maatregelen op ons welbevinden

De invloed van de corona maatregelen op ons welbevinden

 Article written by: Steven van Randwijck,  co-founder Holland Health Clinic

De COVID-19 pandemie versnelt de groeiende trend voor mensen om vanuit huis te werken. Het onderzoek van Helen Pluut en Jaap Wonders van de Universiteit Leiden onderzoekt de impact van de vervagende grenzen tussen werk en privéleven op de levensstijl en het subjectieve welzijn van mensen. Deze studie toont aan dat een verhoogd niveau van vervaagde grenzen tussen werk en privéleven negatieve veranderingen in geluk veroorzaken. Wat voor veranderingen hebben de corona maatregelen daadwerkelijk veroorzaakt en hoe lossen we dit nu op?

 

Leefstijlveranderingen

Sinds 15 december zijn de sportscholen opnieuw dicht en kunnen groepslessen niet plaatsvinden. Mensen bewegen daarom nu minder dan normaal. Toch is het belangrijk om minstens 2,5 uur per week matig tot intensief te bewegen; wandel bijvoorbeeld 20 minuten per dag of laat de hond een blokje extra uit. Probeer daarnaast ook 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten te verrichten. Hierbij moet je denken aan krachttraining, touwtje springen, dansen of lekker veel trappen op- en aflopen. Naast verminderde lichaamsbeweging, hebben de maatregelen ook geleid tot een verminderde kwaliteit van onze slaap en verminderde ontspanning. Probeer daarom voor jezelf na te gaan waar jij echt energie uit haalt. Is dat: een lekker rondje hardlopen, je kamer opruimen, uitgebreid koken of een spelletje spelen met vrienden? Wees jezelf ook bewust van de kleinste lichtpuntjes. Door elke dag 3 positieve dingen op te schrijven, blijf je positiever en gelukkiger in het leven staan. En een beetje positiviteit kunnen we wel gebruiken in deze tijd.

 

Veranderingen in welzijn en werk

De aangescherpte maatregelen oefenen daarnaast ook invloed uit op ons welzijn en werk. Zo ervaren we meer vermoeidheid door de vele video calls, zijn we slechter in staat om los te koppelen van werk en ervaren we minder plezier in onze werkzaamheden. Daarnaast zijn velen van ons slechter in staat om zich goed te concentreren door de vele onderbrekingen en afleidingen. Tot slot komt daar nog bij dat we de sociale verbinding met onze collega’s op het werk missen. Al deze veranderingen kunnen een negatieve mentale gezondheid veroorzaken. Door te zorgen voor structuur in je dagindeling kan dit gevoel deels weggenomen worden. Probeer je daarom zoveel mogelijk aan je ‘normale’ dagindeling te houden. Sta op dezelfde tijden op en ga op dezelfde tijden naar bed. Blijf ook vooral leuke activiteiten inplannen om zo een negatieve spiraal te voorkomen. Gelukkig hebben de maatregelen ook één positieve verandering veroorzaakt; we ervaren een groter gevoel van autonomie. De positieve zaken mogen natuurlijk ook genoemd en vooral onthouden worden.

 

Wisselwerking

Geluk en een gezonde leefstijl hangen sterk met elkaar samen. Wanneer de grenzen tussen je werk en privéleven vervagen, kan dit emotioneel zeer uitputtend zijn en zelfs leiden tot een verminderde gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl is juist enorm van belang en helpt de gevolgen van vervaging van de grenzen tussen werk en privéleven tegen te gaan. Probeer daarom een gebalanceerde en gezonde leefstijl te vinden die past in jouw dagelijks leven. Maar ja hoe doe je dat nu?!

 

Onze tips op een rijtje

  1. Ga na of jouw werkgever verantwoordelijkheid neemt voor het welzijn van de werknemers. Wordt een gezonde leefstijl gestimuleerd en zo ja, hoe dan?! Heb je hier iets aan of kan deze stimulans wel verbetering gebruiken?
  2. Voor degene die vervaging van de grenzen tussen werk en privé leven ervaren, is het enorm van belang om regelmatig te bewegen en te zorgen voor een goede nachtrust. 
  3. Probeer te voorkomen dat je op de mogelijke veranderingen in je leefstijl, werk en welzijn reageert met ongezond gedrag. Deze reactie is namelijk maladaptief.
  4. Probeer de prioriteit van voldoende beweging, gezond eten, voldoende slaap en regelmatige ontspanning in te zien. Deze hangen namelijk allemaal met elkaar samen.

 

 

Hoe is het met jou gesteld?

De meeste adviezen uit dit artikel klinken je waarschijnlijk bekend in de oren. Maar hoeveel je beweegt, wat je eet, hoe je je fysiek voelt en hoe je je mentaal voelt is wel allemaal van invloed op elkaar. Het is belangrijk om zo nu en dan even terug te schakelen naar de basis en in te tunen op jouw totaalplaatje. Wat zijn nog verbeterpunten? Wat gaat wel goed en wat kan extra aandacht gebruiken? Een health check zou jou hierbij kunnen helpen. Je kijkt hierbij naar alle aspecten van je gezondheid en je krijgt begeleiding vanuit ons team om met de punten die aandacht kunnen gebruiken aan de slag te gaan!