Landelijke maatregelen tegen overgewicht?

Landelijke maatregelen tegen overgewicht?

 Article written by: Steven van Randwijck, co-founder Holland Health Clinic

Dient de overheid maatregelen te nemen om de strijd tegen overgewicht aan te gaan? Wij vinden dit een mooi punt van discussie. Jarenlang bleef het onderwerp een beetje sudderen en werd er mondjesmaat aandacht aan besteed. Het corona virus heeft veel stof doen opwaaien. Het heeft duidelijk laten zien hoe kwetsbaar je bent wanneer je ongezond leeft en overgewicht hebt. In andere landen heeft de overheid inmiddels ingegrepen. Zo heeft de Britse onderminister van gezondheid, Helen Whately de Britten opgeroepen om minder te eten en gewicht te verliezen. De Britse overheid komt met een nieuwe gezondheidsstrategie waar de foodindustrie niet al te blij mee is. Wat zijn deze maatregelen? En hoe staat het er in Nederland nou voor met onze aanpak?

Boris Johnson

De Brite premier Johnson lag in april op de intensive care nadat hij het coronavirus had opgelopen. De premier erkende later dat hij toen ‘’te dik’’ was. Tijdens zijn periode op de ic heeft de premier eens goed nagedacht en dat veranderde zijn houding ten opzichte van obesitas en de landelijke aanpak ervan. Zijn missie is nu om de te dikke Britten te laten afvallen voor het geval een tweede coronagolf komt. Wauw! Van de ene kant natuurlijk jammer dat het zo ver heeft moeten gaan om na te gaan denken over dit soort maatregelen maar natuurlijk ontzettend mooi dat dit soort initiatieven ontstaan. Welke maatregelen zijn er genomen? De gehele strategie is hier te vinden. Kort samengevat, een greep uit de maatregelen:

1. Ongezonde reclames worden overdag verboden

Tot 21.00 ’s avonds worden Tv-reclames voor producten met veel vet, suiker en zout verboden.
Reden hiervoor is dat met name kinderen overdag TV kijken. Bijna de helft van de reclame over voeding promoot ongezonde producten. De overheid kijkt nu naar de opties om ook online-advertenties met deze inhoud te verbannen tot 21.00, een iets lastigere klus.

2. Geen 1+1 gratis meer

Ongezonde producten mogen niet meer als 1 +1 gratis worden aangeboden en niet meer op prominente plekken in de winkels worden geplaatst.

3. Calorieën dienen te worden vermeld bij restaurants op het menu

Om consumenten gezondere keuzes te laten maken zijn grote restaurants, cafés en afhaalpunten verplicht het aantal kcal bij hun gerechten te vermelden.

4. Alcohol

Ook op alcohol komt een kcal vermelding plicht. 10% van calorie inname schijnt uit alcohol te komen. De meerderheid van de Britten is zich niet bewust van het aantal calorieën in dranken.

5. Onderzoek naar stoplichtsysteem

Er komt meer ruimte voor onderzoek naar het bewijs voor het ‘’stoplichtsysteem’’ op etiketten.
90 procent van de consumenten geeft aan dat dit systeem hen helpt om bewustere keuzes te maken. De overheid wilt onderzoeken naar het gebruik en bewijs van deze manier van labelen in vergelijking met andere systemen.

6. Stimulering van preventie en gezonde leefstijl

De organisatie PHE (Public Health England) gaat zorgpersoneel cursussen aanbieden om ‘gezond gewicht coach’ te worden. Daarnaast wil de overheid huisartsen stimuleren om lichaamsbeweging en sociale activiteiten te adviseren om mensen fit te houden. Mooi initiatief! Zou de Engelse bevolking ook de mogelijkheid hebben om een jaarlijkse healthcheck  te doen op korte termijn? Wij hopen van wel!

De foodindustrie is niet blij

De Food and Drink Federation (FDF) is niet blij met deze aanpak. Ze denken dat de restricties van kortingsacties de prijzen in de retail zullen opdrijven en dat de keuze voor de consumenten te minimaal wordt. Ook zijn ze ‘’bang’’ dat producenten niet geneigd zijn om laag calorische varianten te introduceren als deze niet mogen worden afgeprijsd.

Conclusie

We kunnen er niet omheen. We leven in een voedselomgeving waar het lastig is om niet te veel calorieën te consumeren. Een omgeving die is gecreëerd en wordt gedomineerd door de voedselindustrie. Ook in Nederland staan we voor een grote uitdaging. De helft van Nederland kampt met overgewicht, 15% met obesitas. Zijn wij ook opgeschud door de Corona- epidemie? In Nederland hoor je maar weinig over de relatie tussen leefstijl, gewicht en Covid-19. Juist nu is het een uitgelezen kans om met leefstijl bezig te zijn. De Corona-epidemie heeft des te meer laten zien hoe kwetsbaar we zijn wanneer we ongezond leven. We hebben nog een hoop stappen te maken

Corona heeft ons met de neus op een aantal feiten gedrukt

Preventie heeft in ons zorgsysteem nog steeds een marginale rol. Niemand is er verantwoordelijk voor en er hangt geen verdienmodel aan. Veel curatieve zorg, van de huisarts en de ziekenhuispoli’s tot ggz en jeugdzorg zou voorkomen kunnen worden als mensen een gezondere leefstijl zouden hebben. Ons zorgstelsel beloont ziekte en niet gezondheid.

Marktwerking in de zorg heeft geen toegevoegde waarde meer, nu er toenemend sprake is van krapte in middelen (IC-bedden, personeel) bij een almaar groeiende zorgvraag. De ingebouwde productieprikkel leidt vooral tot meerkosten, zonder dat sprake is van een primaire focus op gezondheidswinst voor de bevolking.

De verkokering in ons zorgstelsel is te ver doorgeschoten. De rigide scheiding tussen eerste-, tweede- en derdelijnszorg staat een samenhangend en doelgericht gezondheidsbeleid in de weg. Ook de scheidingen tussen de cure, care en het sociaal domein dragen niet bij aan kosteneffectieve zorg voor de regio.

Een helder gezondheidsbeleid ontbreekt in Nederland. Er is al vele jaren geen integrale kabinetsvisie op gezondheidsbeleid en een daarvan afgeleide visie op het zorgstelsel.

Regie nemen over je eigen gezondheid?

Zo blijkt maar weer, een goede gezondheid is een kadootje voor jezelf. Net als de standaard controle bij de tandarts, vinden steeds meer mensen de weg naar een jaarlijkse Health Check . Zo meet je de conditie van jouw lichaam, zie je waar bijsturing nodig is en krijg je grip op je lifestyle. Wanneer neem jij de regie over je eigen gezondheid?