Week tegen eenzaamheid

Week tegen eenzaamheid

 Article written by: Marguerite van Randwijck, arts & co-founder Holland Health Clinic

Afgelopen week werd er extra aandacht besteed aan het onderwerp eenzaamheid. Het was de week tegen eenzaamheid. Een week waarin door het hele land extra aandacht is voor dit onderwerp. Dit jaar nog eens relevanter dan ooit gezien de omstandigheden. Corona maakt vroeg ingrijpen nog belangrijker. Je niet verbonden voelen met anderen heeft grotere gevolgen voor je gezondheid dan je misschien denkt. Op geen enkel ander onderwerp is de term voorkomen is beter dan genezen meer van toepassing dan op eenzaamheid. Eigenlijk zou hier voortdurend meer aandacht naar mogen uitgaan. Een groot deel van de Nederlanders ervaart namelijk eenzaamheid. Een probleem dat op lange termijn zorgt voor angsten, stress en ziektes. Genoeg redenen om in te zetten op preventie van eenzaamheid. Maar hoe? Wat kan je voor jezelf en de mensen in je omgeving doen?

Niet alleen ouderen die eenzaamheid ervaren

Vaak denken we al snel dat met name alleenstaande ouderen eenzaamheid kennen. Echter blijkt dit het geval te zijn in alle lagen van de samenleving. Zowel jongeren, volwassen, kinderen en ouderen hebben soms te delen met het missen van emotioneel contact, het gebrek aan sociale contacten of hebben het gevoel weinig onderdeel uit te maken van de maatschappij.

Wanneer er bij eenzaamheid niet tijdig wordt ingegrepen kan er al snel een neerwaartse spiraal intreden. Het stresshormoon cortisol schiet omhoog, er treden slaapproblemen op en negatieve gedachten nemen de overhand. Wanneer eenzaamheid ernstige vormen aanneemt, kan het zelfs extreme gevolgen hebben op onze gezondheid. Sommige wetenschappers claimen zelfs dat een sociaal isolement een groter gevaar vormt voor de gezondheid dan obesitas. We moeten dit dus zeker niet onderschatten

Vaak is dit gemis van sociale contacten aan de buitenkant lastig zichtbaar. Het is echter belangrijk om hier alert op te zijn. Met name nu Covid-19 speelt zijn er een hele hoop eenzamen bijgekomen. Mensen die hun baan verliezen, bijna niet buiten komen of wegens het gebrek aan sociaal contact in eenzaamheid belanden. Genoeg redenen om in te zetten op preventie van eenzaamheid. Maar hoe? Wat kan je voor jezelf en de mensen in je omgeving doen?

Toon oprecht interesse in je omgeving

Maak eens vaker een simpel praatje met mensen in je omgeving. Ook je buurman/vrouw die misschien iedere dag enkel goedendag zijn vind het leuk en heeft ook wel een behoefte aan een praatje. Nodig hem/haar eens uit op te koffie om te zien hoe het met ze gaat. Misschien kost dit jou maar een uurtje van je dag maar voor een ander kan dit een hoop steun bieden. In de meeste gevallen zul je merken dat door regelmatig contact de persoon opbloeit en zich daardoor vertrouwd gaat voelen.

Bel vaker en langer

Hoe makkelijk is het om wat vaker of langer te bellen met iemand in je omgeving? Kijk bijvoorbeeld samen naar een televisieprogramma met jouw telefoon op luidsprekerstand of sport samen met een Youtube filmpje. Zo ben je op afstand toch verbonden.

Schrijf een kaart of brief

Met name nu je minder reistijd hebt omdat je vanuit huis werkt houd je tijd over voor andere activiteiten. Schrijf een brief of stuur een kaartje naar iemand die niet zo vaak spreekt.

Sluit je aan bij een vereniging of clubje

Wanneer buitenlandse studenten hier komen wonen schrijven ze zich vaak in bij een sportclub of vereniging om mensen te leren kennen. Maar waarom zou je dit niet ook kunnen doen in je eigen land of stad? Hiermee kom je eens in de zoveel tijd samen met mensen die dezelfde interesse hebben. Of wat dacht je van een eetclub? Als er een ding dat mensen verbindt, dan is het wel eten! Of wat dacht je van Gomingle, voor alles wat je graag samen doet!

Leg je telefoon eens wat vaker weg

Als we ergens wel eenzaam van worden dan is het wel doordat we ons allemaal blindstaren op ons beeldscherm. Zonde, want hierdoor merk je vaak niet meer op wat er om je heen gebeurt. Leg je telefoon eens wat vaker weg en kijk eens om je heen of maak een praatje.

Werk eraan om happy te worden van je eigen gezelschap

Vraag jezelf eens af: Hoe comfortabel ben ik met mezelf wanneer ik alleen bent? Veel mensen hebben behoefte aan anderen om zich heen omdat ze niet met zichzelf willen zijn. Ze voelen zich ongemakkelijk wanneer ze alleen zijn. Maar eigenlijk voel je je daardoor alleen nog maar eenzamer. Leer om je eigen gezelschap te waarderen, iets waar je een leven lang profijt van zult hebben. Ga mediteren, een boek lezen of onderneem dingen in je eentje. Door dit te oefenen zal je merken dat jouw gevoel van eenzaamheid misschien helemaal niet klopte.  

Weet dat eenzaamheid een emotie is

Het gevoel hebben dat je alleen op de wereld bent, kan je opeens overvallen. Vaak is er een aanleiding dat het gevoel aanwakkert. Dat kan een gedachte zijn. Een ervaring of herinnering. Ben je je daarvan bewust? Dan kun je het aanpakken. En realiseer je dat iedereen wel een keertje eenzaam is. Alleen die gedachte kan soms je gevoel van alleen zijn al een stuk minder maken.

Conclusie

Eenzaamheid, we hebben er allemaal wel eens mee te maken (gehad). Wees lief voor jezelf, elkaar en kijk eens wat vaker om je heen. Met name nu hebben we elkaar nodig. We zijn nu eenmaal sociale wezens en ook sociale contacten heb je nodig om krachtig tachtig te worden! Je staat er niet alleen voor, zoek elkaar op. En wanneer je er echt niet meer alleen uit komt is het niet gek om hierbij eens met een specialist te praten. Hiervoor hebben wij bijvoorbeeld onze Psycholoog, Ilonka. Zij kan jou hierbij handvatten geven en op weg helpen wanneer je hierbij steun nodig hebt.